• Диетично хранене

Диетично хранене. Диети при язва, гастрит и колит.

Една сентенция гласи, че е по- добре да си богат и здрав, отколкото беден и болен. В повечето случаи човек сам е отговорен и за двете твърдения. Човек сам може да се доведе до бедност и болест, но и сам може да съдейства да е заможен и здрав.

От голямо значение е здравословното хранене. За това ни помага диетологията. И тя не е само за болни, но и за здрави хора. В тази статия ще се спрем на диетите при болест.

Диети при язвена болест.

За да се излекува тази коварна болест е необходим строг режим на хранене и живот.
Продуктите трябва да са с високо качество, пресни и правилно съхранени.
Да видим какво можем да консумираме при язвена болест.

Разрешени храни.
Към тях спадат: прясно и кисело мляко, безсолно сирене и извара, рохко сварени яйца, омлет, но приготвен на пара, яйца по панагюрски, варено крехко, но не тлъсто месо без сухожилия и ципи, пълнени чушки, кюфтета на пара, постна риба.

За мазнини може да се използва краве масло, рафинирано олио, зехтин. Въглехидратите ще си набавим от хляб – бял или „Добруджа” до 500 грама дневно, сухар, бисквити, различни тестени произведения, но не пържени, разумно количество захар, мед, тахан, грис, ориз, мусове, компоти, желета, печени ябълки, ягоди.

Зеленчуците трябва да са във вид на сокове, пюрета . Те трябва да са варени, печени и обелени, или пък задушени. Домати, праскови да са добре узрели и обелени.

За супи може да се използват бульони, крем супи., пилешка супа. Разрешените подправки са магданоз, чубрица, доматено пюре и сос, сладък червен пипер, разреден лимонов сок, бели млечни сосове. Солта не трябва да надвишава 19 гр. дневно. С течностите да не се прекалява.

2. Забранени храни.
Язваджията не бива да използва силни бульони, месни супи, яхнии, пържени храни. Не е разумно ползване на люто, тлъсто месо и риба, салами, пастърма, саздърма, консерви от месо и риба пушена и солена риба, хайвер. В това число влиза сладолед солено и пикантно сирене и кашкавал.

Забранени са мас, топено мандраджийско масло, сланина, лой. Не бива да се използват гъби, сурови зеленчуци, ряпа, алабаш, сини домати, бобови растения, спанак, киселец, лапад, солени зеленчукови консерви и туршии, твърди и кисели плодове, със семки и люспи.

Сподели статията

За Автора: Ivan Ivanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *