• България

Има ли бъдеще за българите в България?

Навярно не само аз, но и още хиляди българи се питат „има ли бъдеще за нас в България“? Този въпрос вече 20 години вълнува много хора, които са на кръстопът – да останат в страната, където са се родили, където са близките и роднините им, където са свикнали да живеят, да се радват на природата или да емигрират в чужбина, за да реализират мечтите си, да си изградят имидж и да градят кариера.

Сигурно тук е момента, в който си задавате другия въпрос – защо да не остана в България и да се развивам тук? Ами пробвайте и ще се убедите! Който не се е сблъсквал с тромавата и пропита от корупция система, той не знае колко е трудно човек да се опита да направи нещо сам. Най-простият пример е как си отваряте фирма, но за да я отворите, трябва да висите по десетки гишета, да се занимавате с намръщени и некомпетентни чиновници, да плащате купища такси и накрая успявате. Супер, нали?

Да, ама не, не всичко е толкова розово. След като си мислите, че вече почвате да печелите и да се превръщате в „млад меринджей“ се започват едни хубави и чести проверки, появяват се досадните наеми, сметки, осигуровки, разходи, с всяко правителство се сменят законите и не можете да разтитате на сигурност, появява се нелоялна конкуренция, която ви краде клиентите, а нищо чудно и някой да започне да ви изнудва.

Сега сигурно си казвате „ще уча висше, езици, икономика и като порасна ще стана шеф“. Е, успех, за да се издигнете в длъжност са нужни не само знания и дипломи, а и сериозни връзки, тъй като в България се толерира шуробаджанащината и никой няма да ви даде пари, без да поиска в замяна пари.

Казвате си хубаво, ще работя за 500, 600 или пък 1 000 лв.  ще ми стигат. Да, може и да ви стигат, но в един момент от вашият прекрасен и розов живот, ще трябва да създадете семейство, да купите апартамент за децата си, да им осигурите добро бъдеще, а също така и да си подсигурите вашето бъдеще. И до къде с тези 1 000 лв.?

Ето защо отново се връщаме на въпроса, терминал 2 ли е спасението или най-накрая и нашата красива, но мизерстваща държава ще мръдне поне малко напред, поне за малко ще се спрат далаверите, поне за малко депутатите ще мислят за народа си…как мислите, кое е редно? Аз мисля, че не е логично българите да бъдат изправяни до стената с избора да мизерстват или да емигрират, мисля че се нагледахме на достатъчно грозни неща и е време да започнем да живеем добре. Да живеем, но как? Това оставям на вас, да го решите сами за себе си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

5 thoughts on “Има ли бъдеще за българите в България?

  1. 26.02.2014 at 17:01

    Не трябва да се разграничават нещата така на черно и бяло. Много хора в БГ говорят за другите зад граница като за страхливци, избягали от БГ и т.н. Границите са вече много по-отворени. Както се местим от Хасково в Пловдив за по-добра работа и други възможности, така се местим и от БГ в Германия, примерно. За някои хора БГ е тясна. Не може да се сравнява пазарът на труда в БГ и щатите например, от земята до небето разлика. Да не говорим пък за заплащането.
    Стартирате си собствен бизнес, добре. Е, и тук не може и да се помисли да се сравни пазарът на БГ и големите развити страни, за вашия продукт. Има голяма конкуренция, но и пазарът е десетки и стотици пъти по-голям. И много по-платежоспособен 🙂 .

  2. Georgi Georgiev
    23.02.2014 at 10:27

    Положението не е толкова черно, не трябва да се абсолютизират нещата.
    Примера с фирмата също не е удачен фирма можеш да си отвориш вече по електронен път за 100лв и без нерви.

    Нелоялна конкуренция има на всякъде не прадставяй нещата все едно извън България някой ше хвърля рози по теб, истината е, че извън родината шансовете ти за успех са равни и дори по-малки от колкото тук, а шанса да миеш чинии и да чистиш къщи е 80%, който не е успял в БГ защо си мисли, че ще успее на вън тоява ми е много интересно.

  3. 16.02.2014 at 15:40

    За съжаление, положението е точно, както е описано по-горе. Колкото и да не ни се иска, управниците ни тласкат към чужбина с техните неадекватни решения и скандални далавери…

    • Другия Българин
      16.02.2014 at 16:43

      И като отидеш там какво ще направиш, че не се сещам. Все същият българин ще си си.

      • 02.06.2018 at 13:34

        Да, все същият българин ще си и това ти дава по-големи шансове за успех. Нито сме по-лоши, нито по-мързеливи, даже напротив. Аз направих всичко, за да остана в България. Но когато не си от кликата, когато не си от родата и тем подобни върволици, то шансът ти за успех зад граница е по-голям. С други думи – намират ти цаката. Говоря от собствен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *