• Зеленчуци

Кога не бива да се подлагаме на диета

без диетаПрез изминалите години, диетите се превърнаха в изключително модерно средство за отслабване. Хиляди лечители и псевдодиетолози издадоха многотомни трудове с публикувани рецепти за бързо отслабване.

Голяма част от хората се подведоха по модата на здравословното гладуване и ограничаване от храна, без да се замислят, дали се нуждаят от това. Диетата, която не е подбрана правилно способства за развитието на здравословни проблеми.

Диета?

Преди да пристъпите към стриктен хранителен режим се опитайте да дефинирате проблема, който искате да решите. Диетите се създават с цел да нормализират наднорменото тегло или да подобрят здравословното състояние. Проверете телесното си тегло и го съотнесете към вашия ръст. На пример, ако сте високи 1,70 см. и тежите около 70 кг. или малко повече, диетата за отслабване ще бъде абсолютно ненужна. В случай, когато действително имате нужда да се избавите от излишни килограми се консултирайте с лекар. Хората, които страдат от заболявания на сърдечно – съдовата система и диабетиците трябва да бъдат внимателни с хранителните режими. Диетата е противопоказна за всеки, който е боледувал наскоро. След изкарана инфекциозна болест, човешкият организъм е изтощен и се нуждае от определено време за пълно възстановяване. През този период, тялото има нужда от калорична и силна храна. Изтощителната диета ще усложни общото състояние и ще се превърне в причина за по – сериозно заболяване. За бременните жени, строгите лишения от храна са абсолютно забранени. По време на бременността, жената се нуждае от пълен набор хранителни вещества и енергия, за да осигури правилното развитие на плода в утробата си. Хората, които са преживели психически стрес са склонни да се поддават на всякакви диети. Според психолозите, ментално нестабилната личност превръща диетата във фикс идея. Това води до сериозни хранителни проблеми, като анорексия.

За ползите от диетите е казано и изписано много. За вредите – също. Важното е, всеки сам да прецени дали е способен физически и психически да издържи на хранителния режим. Ако харесвате тялото си такова, каквото е – не отдавайте значение на стереотипите.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *