• Веганска диета

Какво представлява веганската диета

Съществува група от хора, които отричат напълно приема на продукти от животински произход. Така наречените „вегани“ вярват, че даровете на земята са способни да осигурят необходимото количество хранителни вещества на човешкия организъм.

Нещата се усложняват, когато тези хора решат да се подложат на диета. Съществуващите хранителни режими не отговарят на техните изисквания, а непълноценната диета е в състояние да навреди на организма.

Диетата за вегани е строг режим, който изключва прием на месо, яйца и млечни продукти. Поради тази причина, продуктите, които влизат в диетата трябва да бъдат комбинирани изключително внимателно. В противен случай има вероятност от лишаване на организма от жизненоважни вещества. Диетата на веганите се доближава до тази на вегетарианците. Разликата е в липсата на нутриентите, които се съдържат в яйцата и млечните продукти. Хората, които се подлагат на тази диета трябва да обърнат внимание на приема на витамин В2, В12, D и йод. За да се осигури пълноценен прием на витамин В2 се препоръчва в диетата за вегани да бъдат включени бирена мая, гъби, пълнозърнести храни и зеленчуци със зелен свят. Важният В12 се съдържа в големи количества в яйцата и месото. За да компенсират отказа от животински продукти, подлагащите се на тази диета трябва да приемат соево мляко, бирена мая и маргарини на зеленчукова основа. Витамин D се открива в състава на яйцата, рибата и млечните продукти. Зърнените храни, соевото мляко и зеленчуковите маргарини ще осигурят важния витамин за човешкия организъм. При необходимост се препоръчва допълнителен прием чрез добавки към храната. Йодът може да бъде набавен от лука, орехите и морските водорасли с кафяв цвят. По – голямата част от храните за вегани се характеризира със способността да засища бързо глада. Количеството калории е силно ограничено. Поради тази причина се препоръчва на веганите да следят калориите, които приемат. Ако сте стигне до техния недостиг, в тялото ще настъпи дисбаланс.

Диетата за вегани е стриктна и безпощадна към любителите на месото. Не се подлагайте на този режим, ако не сте сигурни, че може да го издържите.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *