• Зеленчуци

Три популярни диети, които винаги са актуални!

три популярни диетиИ при диетите има модни тенденции, но някои от тях винаги ще са актуални.

Протеинова диета – Този хранителен режим е идеален за хората, които няма търпение да се вталят. Популярна протеинова диета е и диетата на Аткинс, която е отричана заради негативните последици за организма от лишаването от въглехидрати. Ако не сте привърженици на диетата на Аткинс, това съвсем не означава, че нямате възможност да следвате собствен план за протеинова диета. Преди да започнете този хранителен режим, се запознайте със съдържанието на протеините.

Ниско въглехидратната диета може да ви помогне да се сдобиете със стройна фигура. Принципите й се основават на начина, по който тялото изгражда мускулите и изгаря мазнините, използвайки ги за „гориво“. Протеинът също може да бъде източник на енергия, дори и ако основните източници на „гориво“ за тялото са въглехидрати и мазнини. Той е основният източник на аминокиселини, които помагат на тялото да губи от телесното си тегло. Когато хората казват, че искат да губят тегло, те всъщност казват, че искат да губят излишните мазнини. В края на краищата, дори когато сте отслабнали, трябва да следите непрекъснато приема на храна, така че да не допускате йо-йо ефект. Идеята е да се създаде калориен дефицит, което означава, че ще горите калории по-често, отколкото ги консумирате.

Може да консумирате храни с високо съдържание на протеин, който няма да допринесат с излишни калории. Ако спортувате, ще губите повече калории и ще улесните отслабването. С протеиновата диета нукога не е скучно. Има толкова много храни с високо съдържание на протеини, които можете да консумирате всеки ден. Нека започнем с най-достъпните: пилешко и пуешко месо, говеждо, свинско и телешко месо, риба, яйца и яйчни белтъци. Може да пиете протеинов шейк. Тофу е идеалната храна за здравето.

Диетата South Beach – Интересна и здравословна, тази диета добива все по-голяма популярност. Диетата South Beach се характеризира с три фази – първите две седмици се работи над мисленето и лошите навици, следва борбата с килограмите и достигането на желаното тегло, запазване на постигнатите успехи.

Преди да започнете диетата, започвате да се подготвяте за новия хранителен режим. Идеята е да се откажете от вредните и калоричните храни с ясното съзнание, че те те ви разделят от мечтата за желаната фигура. През този период трябва да консумирате повече храни с фибри, протеини и нискомаслени млечни продукти.През втората фаза започва същинското отслабване. Налага се да избягвате сладките и тестени храни, от които и без друго няма полза. Те ви носят празни калории и натоварват телесното тегло. Освен храните от първата фаза, включете и пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Най-трудна е последната фаза, тъй като тя продължава цял живот. След като веднъж сте свалили желаните килограми, е най-трудно да запазите теглото си.

Диетата на доктор Хей – Тази диета е по-скоро начин на живот, тъй като засяга храненето като цяло, а не за определен период от време. Доктор Хей полага основите на разделното хранене, изхождайки от идеята, че правилното съчетаване на храните води не само до отслабване, но и до избягване на много заболявания и преждевременно амортиизране на органите. Храните биват три групи – протеинови (белтъчини), неутрални и нишестени (въглехидрати).

Белтъчините, от своя страна, са животински, млечни и растителни. Животинските белтъчини се съдържат в месото, рибата и различните колбаси, растителните – в бирената мая, соевото брашно, соята, житните кълнове и ядките, а млечните – в млякото, кондензираното мляко, сиренето, изварата, кашкавала и топеното сирене.

Храните, които са съвместими с другите хранителни групи, са зеленчуци, салати, семена, билки.

Въглехидратите биват монозахариди, дизахариди и скорбяла. Те се съдържат основно в растенията – плодове, ядки, семена, зеленчуци, зърнени, бобови.

Сладките плодове можете спокойно да съчетавате с кисели плодове, маслини и захарни концентрати. Безнишестените зеленчуци комбинирайте с всички останали хранителни продукти, а скорбялните храни (житни, картофи и кестени) – с мазнини, маслини и безнишестени зеленчуци. Бобовите растения хапвайте с безнишестени зеленчуци, бобови, растителни масла и маслини, а ядките и семената – с кисели плодове и зеленчуци без нишесте.

Дали да изберете една от тези диети, решавате вие. Трябва да знаете обаче, че строгите диети лишават организма от ценни витамини и минерали, което води до дефицити.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *