• Босилек

Босилека и неговите приложения

Една от най-разпространените и най-древни подправки, която е позната на хората е босилекът. Той е открит преди повече от 5 000 години, като и до днес се използва масово от кулинарните майстори, като качествата му са безспорни. Босилекът е подправка, без която добре познатите италианска, виетнамска и иднийска кухня щяха да са просто мираж. Много световно известни ястия се приготват именно с него, като в глбоален мащаб са известни няколко сорта, които имат различни вкусови и ароматни свойства.

Босилекът също така е много приложим и в съвременната медицина.

Етеричните масла, които се извличат от босилека са мощен антиоксидант, като успешно неутрализират микробите и бактериите. Също така, с босилек се лекуват възпаления, кашлица, хронични заболявания на дробовете, а освен всичко останало, тази уникална билка успокоява болката.

Приложенията на босилека не спират до тук, като той намира приложение и в православната църква. Той е приет като свещено растение и се използва за осветяване на водата. Според други религии и вярвания пък се смята, че босилекът е ключът към небесното или подземното царство и затова се изполва при погребването на покойници. Легендите за това растения са много на брой, като във всяка държава, босилекът има различно значение, но приложението му в кухнята е основното.

Босилекът е много лесен за отглеждане, като е подходящ за почви с умерен климат. Животът му е между 1 и 2 години, като най-често се използват листата, по-рядко маслото, което се извлича от него, а понякога и семената намират своето приложение. Ако нямате градина спокойно можете да си отглеждате тази уникална подправка и в саксия, вместо традиционните стайни цветя. Широкото приложение на босилека е известно по целият свят и затова, винаги е добре да имате няколко стръкчета под ръка.

Босилекът е много подходящ за свежи салати, предимно от домати и сирене, като придава неповторим аромат и примамлив външен вид. Освен това е идеалната подправка за яхнии и супи, като по принцип се добавя малко преди да е готово ястието, тъй като тогава ароматът е най-силен. Босилекът се комбинира много лесно с други подправки и много добре допълва техните качества. Използва се дори при приготвянето на плодови сладка и конфитюри, а дори по някой краища на света е важна съставка за производството на ликьор.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *