• възпитание на деца

На какво трябва да научим децата си?

възпитание на децатаНа какво трябва да научим своето дете? Ценностната система е комплекс от собствени убеждения и това, на което сме се научили от детството. Много важно е това какво виждаме и по какъв начин го асимилираме в ума си. В тази статия ще се опитаме да посочим принципите, на които трябва да се основава възпитанието на всяко дете!

1. Не трябва да съдим хората по тяхната репутация, по това какво мислят хората за тях. Трябва да си вадим изводите сами, защото не един и два пъти нашето мнение ще се окаже коренно различно. В същото време, не трябва да се вълнуваме кой знае колко от това, което казват другите за нас. То често не отговаря на истината.

2. Гордостта и самочувствието са нещо много хубаво. В прекалено количество обаче, вместо да отварят врати, те ги затварят. Човек трябва да вярва в себе си, но е добре да вярва и в другите!

3. Най-ценното нещо на света са хората, които обичаш. Когато някой значи нещо за теб, ти трябва да правиш всичко възможно, за да го запазиш и защитиш. Живот без чувства и емоции, не е живот, а просто пасивно съществуване. Няма да повярвате колко много добрите чувства могат да променят човек.

4. Талантът е важна част от всеки един успех, но той не е достатъчен. Здравата работа в почти всички случаи е по-важна от един талант. Трудиш ли се, можеш да постигнеш всичко!

5. Приятелството е нещо, което човек не избира сам. Приятелите просто се появяват, хората се събират, защото трябва. Не трябва да бъдем егоисти, а да работим заедно със своите близки и приятели за един по-добър живот.

6. Добротата може да заведе човек на много недостижими места. Завистта, жаждата за отмъщениe, гневът и прочие са самоизяждащи чувства, които изместват фокуса ни от важните неща. Стремежът към тях не води до нищо хубаво.

7. Бъдещето е нещо много важно! Трябва да мислим в перспектива, дори за поколенията след нас. Налага се да правим неща, които не харесваме, но когато човек е извън комфортната си зона, тогава се случват големите преживявания. Усилията се отблагодаряват винаги! Понякога се налага да правим жертви, но това не трябва да ни спира.

8. Мечтите и желанията са хубаво нещо, но само ако се опитваме да ги сбъднем. Ако едно нещо остане в мисълта ни, то ще си остане нереално. Да, в някои случаи може резултатът да не ни харесва, но ако не се предаваме рано или късно ще постигнем каквото искаме!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *