• дете

Как да отгледаме дете, което е против агресията?

агресияПочти всеки ден виждаме по новините истории за деца, които излъчват агресия сред връстниците си, учителите си, понякога дори към по-възрастните и собствените си родители. Трябва да отглеждаме децата си от рано с мисълта, че те не трябва да са такива. Само един грижовен родител може да предотврати агресията и насилието като движеща сила на своето отроче.

За да се справите с този проблем вие трябва да свършите няколко неща!

1. Детето трябва да бъде обгрижвано с внимание и любов, но не и да бъде глезено. Всяко дете израства с родителите си. Те трябва да го карат да се чувства добре, в безопасност, те трябва да спечелят доверието му. Границата между това и глезенето на детето, което го прави неконтролируемо и искащо различни неща е тънка.

Грижите трябва да се свеждат до това да прекарвате повече време заедно, да водите разговори по различни въпроси в един момент. Многото подаръци и липсата на строгост ще доведат до обратен ефект. Дайте пример на детето си, защото в един етап то ще го следва.

2. Наблюдавайте детето си! Не разбирайте това като да го следвате на всяка крачка. Дайте му свобода, но знайте какво прави. Децата имат нужда от помощ при вземането на важни решения. Децата, които често остават без надзор започват от рано да вземат самостоятелни решения, а те често са неправилни.

Намерете златната среда между това да не пречите на детето си да води своя живот, но и да не го оставяте на случайността. Важно е да знаете къде ходи и кои са неговите приятели. Хубаво е децата ви да участват в различни извънкласни дейности. Няма значение дали става на въпрос за футболния отбор или за уроци по някакъв музикален инструмент. На такива места детето ви ще е с връстници, но и ще има качествен контрол от възрастен.

3. Дисциплината е от голямо значение! За някои неща има нужда от правила и те трябва да се спазват. Детето ви трябва да знае това. Трябва да разбере, че има граници, които не се прекрачват. По възможност включете децата си в организирането на правилата. Разбира се, децата трябва да бъдат възнаграждавани за своята дисциплина, но не прекалено много. Спортът в комбинация с домашните правила ще изградят един сериозен млад човек, който знае как да се държи, но и как да отстоява правата си. Когато от него се изисква да спазва определени норми, то ще изисква от останалите също да го правят.

4. Кажете “Не“ на агресията. Не се карайте пред детето, като цяло не подкрепяйте актове на агресия и на лошо отношение. Не става на въпрос за филмите и игрите, които излъчват насилие. Тези неща са вече част от живота на децата. Ако поставите правилен паралел между реалността и въображаемото, детето ви ще може да прави разликата.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *