• Рационално хранене

Как да се храним рационално?

Храната, която употребяваме трябва да отговаря на редица изисквания, за да е максимално полезна и здравословна. В тази статия, ще се опитам накратко да изясня някои общи правила за приготвянето на нашата храна.

За да имаме храна с високо качество, трябва да използваме и високо качествени продукти.

Но също от голямо значение и как ще я приготвим, а така също начините на съхранение. Ако съхраняваме продуктите при стайна температура, ще създадем условия за по-интензивното им окисление. При това се губят хранителните им вещества. За това е наложително да съхраняваме продуктите в хладилници и фризери.

За правилното съхранение трябва да се съобразяваме с ред правила. Зеленчуците се съхраняват на влажно, тъмно и хладно място при температура 2-3 градуса. Измиването им трябва да се осъществи бързо, непосредствено преди употреба, на течаща вода, за да не се разтворят хранителните вещества.

За почистване на картофи и моркови използваме четка. За обелване и рязане, трябва да се използват прибори от неръждаема стомана. Зеленчуци за салати се нарязват непосредствено преди поднасяне.

Рационалното хранене изисква варенето да се извършва в кипяща вода. Други начини са задушаване, както и печене. Приборите да са емайлирани, стъклени, от неръждаема стомана или с тефлоново покритие. Така също съдовете за топлинна обработка да са оборудвани с капаци.

Попарването (бланширане е добре да се избягва по възможност). Пърженето също не се препоръчва. Последното изобщо е забранено при здравословни, или пък диетични проблеми.

Особени изисквания има при диетичното хранене. Тук трябва много строго да се спазват ограниченията, наложени от лекарите. Продуктите трябва да са с високо, качество. Методите на приготвяне да са щадящи и съобразени със здравословното състояние на съответния човек.

И консумирането на съвременните храни от така наречените заведения за бързо хранене изобщо не се вписват в правилата за рационално хранене.

Сподели статията

За Автора: Ivan Ivanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *