• Мюсли

Как да се храним здравословно, чрез градивен подход?

храним здравословноПътят към здравословното хранене е скрит в малките стъпки към успеха! Много хора пробват различни диети през живота си, без никакъв успех. В доста случаи спираме до няколко дни, в най-добрия случаи до 1-2 седмици. Каква е причината за провалите ни?

На първо място проблемът е, че искате да промените много неща наведнъж! Учите нови рецепти и начини да се справите сред хората, за да не измените от новия си режим. Често се мъчите и накрая ви писва. Това не е начина! Друга грешка, която правим е, че се опитваме да променим живота си изведнъж. Това води до много стрес, който също рано или късно идва в повече. Най-големият проблем е, че не харесвате начина, по който живеете с новият си режим. Липсва ви това, което сте правили и жертвите не ви се струват достатъчно добри!

Защо малките неща имат значение?

Когато искате да живеете здравословно, най-добре е да започнете лека-полека. Малките промени няма да ви натоварят! Колкото повече прогресирате, толкова повече се мотивирате! Виждате, че нещата вървят добре и по-трудно се отказвате. Промените в живота ви не изглеждат толкова трудни и с течение на времето започвате да се чувствате нормално, без да излизате прекалено много от комфортната си зона.

Как да започнем? Започнете с това, какво искате да се случи на края на приключението. По време на процеса тези цели ще се променят, но е важно да имате някаква представа за крайния резултат! Трябва да осъзнаете, че здравословното хранене не е само безвкусна храна! Не е нужно да сте на 100% здравословни! Може да си позволите едно питие вечер, ако през деня сте се хранили добре! Може да си правите сладки изненади, за да поддържате тялото си щастливо! Това е най-важното! Промяната ще дойде постепенно, без да жертвате хубавия си живот! Ако спазвате сравнително здравословен начин на живот, винаги ще има място за някакво изкушение!

Започнете с по една малка промяна в седмицата! Следете прогреса си, записвайте какво има в хладилника ви и планирайте за няколко дни напред. Така няма да имате проблеми наистина да постигнете тази малка промяна. Ако до края на седмицата успеете, за следващата си поставяте нова малка цел. Повтаряйте това и след няколко месеца ще осъзнаете, че сте се променили коренно.

Може да започнете да ядете по един здравословен плод или зеленчук след всяко ядене, за да си набавите енергия и витамини. Може да започнете да пиете по една бира по-малко. Започнете да не се храните след 6-7 часа вечерта. Слагайте по една лъжичка по-малко захар в чая или кафето. Заместете белият хляб с пълнозърнест. Учете по една нова здравословна рецепта и прочие и прочие.

Една малка промяна на седмица значи една дузина промени след 3 месеца! ПОМИСЛЕТЕ!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *