• Здравословна диета

Какво представлява здравословната диета

Здравословната диета е най – важната крачка от преминаването към здравословен начин на живот и хранене. Споменавайки думата „диета“ повечето хора си представят хранителни ограничения и гладуване. За да бъде здравословна, диетата трябва да осигурява всички необходими вещества на човешкото тяло.

Здравословният хранителен режим приветства приема на разнообразна храна. Всеки един продукт е източник на жизненоважни витамини и вещества. Според диетолозите лишаването от определени продукти оказва влияние върху определени части от тялото. В резултат, нездравословната диета може да състари преждевременно кожата, да изтъни ноктите и косата.

Ако не се осигури разнообразие на храната, организмът привиква към приеманите вещества, а това води до наднормено тегло. Здравословната диета издига на почетно място консумацията на зеленчуци и плодове. Силно препоръчвани са всякакви бобови и пълнозърнести храни. Те са богат източник на фибри, минерали, сложни въглехидрати и витамини. Същевременно, количеството на мазнини в съдържанието им е сведено до минимум. Диетата за здравословно хранене включва в менюто си нискомаслени млечни продукти и месо без животинска мазнина. Пилешкото и рибата са отлични храни за този режим. За да се забележи ефектът от подлагането на тази диета е от значение балансирането на протеините и мазнините. Захарта трябва да бъде ограничена. Диетолозите съветват да се засили приема на плодове и зеленчуци с оранжев, жълт и зелен цвят. Количеството на приеманата сол трябва да бъде значително намалено. Здравословната диета може да бъде определена като процес на създаване на добри хранителни навици. Тя може да бъде провеждана за неограничен период от време. Предписанията, които се дават важат в пълна сила за здравословното хранене и начин на живот.

Това, което отличава този хранителен режим от всички останали е възможността за чест прием на храна. С негова помощ се намаля нивото на лошия холестерол в кръвта, а кръвното налягане връща нормалните си показатели. Изключването на лошите мазнини от менюто е предпоставка за по – добро общо състояние и приповдигнатост на духа.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *