• касис

Какво не знаете за касисът?

Едва ли има нужда да ви убеждавам, колко много и колко полезни плодове има в България. Природата в страната ни е изключително плодородна и се радваме на голямо разнообразие от вкусни и полезни плодове и зеленчуци, но в този материал ще разгледаме един по-специален и добре познат плод – касисът.

Касисът е познат още като „френско грозде“ и е най-полезният плод по нашите земи. Със сигурност не знаете, че касисът съдържа 5 пъти повече витамини от лимоните и ягодите, 10 пъти повече от ябълките и цели 100 пъти повече от обикновеното грозде. Установено е, че дневно ви трябват само 50 зрънца от този сладко-кисел касис, като това ще ви гарантира пълната доза витамини, от които се нуждае организма.

Касисът е плодът, който съдържа най-много витамин С и е голяма грешка, че хората си мислят, че лимона е рекордьор по този показател. Добрата новина е, че този уникален плод запазва почти всичките си качества, дори при термична обработка, така че дори да си направите сладко, компот или пък вино от касис, то пак ще получавате мощна доза витамини.

Касис

Касисът е суперплод

Освен витамините обаче, касисът съдържа и много антиоксиданти. Той е богат източник на Калий, Калций, Фосфор и други, като плодът ви осигурява всичко необходимо, а от вас се изисква само да живеете пълноценно.

Касисът за пореден път ни кара да се убедим, че природата ни дава всичко, от което се нуждаем и няма нужда да се тъпчем със скъпи и неефикасни таблетки, само защото ги рекламират по телевизията или пък някой е решил, че са полезни.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *