• плодове и зеленчуци

Още 5 полезни и евтини суперхрани

Вече ви запознахме с 5 храни, които са изключително достъпни и могат да бъдат намерени във всеки хранителен магазин, но освен това са много полезни и на много народни цени. Сега ще ви представим още 5 такива суперхрани, които можете да намерите навсякъде и е хубаво да ги включите към менюто си, ако искате да сте здрави и да живеете пълноценно.

1. Портокалите са цитрусов плод, който вече сме свикнали да похапваме по-често, а и цените на цитрусовите плодове вече не са толкова високи, каквито бяха до преди няколко години. Портокалите са мощен източник на витамини, като са и много подходящи за всички диети, тъй като съдържат по-малко от 70 калории.

2. Ябълките са плод, с който вече сме привикнали до толкова, че дори не ги броим за нещо полезно, но всъщност те са богат източник на витамини и фибри. Ежедневният прием на поне 2 ябълки може сериозно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и да регулира нивото на холестерол в организма, като това може би се дължи на комбинацията между пектин и полифеноли.

3. Риба тон. Сигурно знаете, че сьомгата е рибата, която съдържа най-много Омега 3 мастни киселини, но все пак тя е доста скъпичка, докато консервираната риба тон е със сходни полезни свойства, така че можете спокойно да я включите в менюто си.

4. Морковите също са зеленчук, с който сме свикнали и не приемаме за нещо специално, като много хора дори не подозират колко е полезен. Моркова съдържа в големи дози бета каротин, витамин А и др., подобрява зрението, състоянието на кожата, ноктите, косата, освобождава тялото от вредните токсини и спомага за изграждане на стройна фигура.

евтини и полезни храни

Яйцата  също са суперхрана

5. Яйцата са последният продукт, който сме включили в нашата класация, но това не значи, че те са най-малко полезни. Белтъците на яйцата са изключително богати на протеини, докато жълтъка съдържа видамини А, Д, Е и холин (важно за развитието на мозъка вещество).

Е, това е от нас, от вас остава да хапвате повече полезни храни и да се наслаждавате на живота.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *