• евтини и полезни храни

5 супер храни, които подценяваме

Сигурно сте чували, че има супер храни, които доставят на организма всичко необходимо, като полезни вещества и витамини. В повечето случаи, тези супер-храни са някакви екзотични плодове, като годжибери или пък бъфалобери, но истината е че можете да откриете такива храни и в магазина до вас.

1. Лещата е сред най-често срещаните хранителни продукти във всеки магазин, а и често присъства на традиционната българска трапеза. Лещата съдържа много полезни фибри и протеини, които влияят благоприятно на сърцето и целият човешки организъм. Лещата е много лесна и бърза за приготвяне, така че не я подценявайте.

2. Зелето е един от най-евтините зеленчуци, като в момента можете да го намерите за по 20-30 стотинки килограма. Това обаче не означава, че зелето е просто треволяк, а напротив – то е изключително богато на витамини. Една порция зелева салата съдържа 3 пъти над дневната доза витамин А, от който се нуждае тялото ни и 10 пъти повече витамин К. Зелето също така съдържа и лутеин.

3. Овесените ядки не са много популярни в България, но пък са много полезни. Умерената консумация на фибри може да ви помогне в борбата с холестерола, като е препоръчително да включвате по-често овесени ядки към закуската си.

4. За чаят вече знаете колко е полезен, но трябва да отбележим, че зеленият чай е много по-богат на антиоксиданти, които са от огромно значение за нашият организъм. Те подобряват имунната ни система и помагат на сърцето да работи пълноценно. Според изследванията, хората които пият по 12 гр. чай на ден живеят много по-дълго и вероятността да получат сърдечен удар е с 50% по-малка.

Супер храни

Достъпните суперхрани

5. Бадемите не са сред най-евтините храни, но пък са богат източник на витамин Е и са много полезни. Бадемите също така съдържат фолиева киселина, калций, флавоноиди, фибри и още много вещества, от които организмът ни има нужда.

Продължете да следите нашият сайт и скоро ще ви представим още 5 храни, които са много достъпни, полезни, а и разбира се евтини.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *