• Бъфалобери

Бъфалобери – новата суперхрана?

Бъфалобери

Бъфалобери е новият хит на пазара

Както може би знаете, китайският плод годжи бери се превърна в истински хит на пазара, като според последните проучвания, този азиатски плод е бил отглеждан 5000 години преди Новата ера. Годжи бери е описван като плодът на столетниците, като е мощен антиоксидант, но трябва да бъде отглеждан и бран по строги правила.

Сега обаче от Северна Америка идва нов плод, който е много близък до боровинката както по вид, така и по вкус. Този малък червеникав приятел носи името бъфалобери, но латинското му название е Shepherdia.

Добрата новина е, че бъфалобери съдържа голямо количество ликопен, а за тези които не са много наясно, ликопенът е основният виновник за стареенето на организма. Малкият американски плод е мощен антиоксидант, а съдържанието на ликопен го прави подходящ за хора, които са податливи към ракови заболявания. Честият, но умерен пример на бъфалобери намалява риска от рак, като също така забавя и стареенето.

Лошата новина в случая е, че производството на този червен плод е доста ограничено, но редица учени са се заели с неговото изследване и размножаване, за да може да се пусне в масова употреба и да бъде достъпен на всички пазари. Учените дори определят бъфалобери, като новата суперхрана, но ще трябва да почакаме малко, докато вълшебният плод достигне до България.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *