• бавно хранене

Защо трябва да се храним бавно

В днешни дни животът се развива бурно – тичаме за работа, после към вкъщи, правим почти всичко на крак и дори храненето се превръща в състезание по поглъщане. Все не ни остава време за спорт, за разходки, за общуване с близките.

Резултатът от този непрекъснат кръговрат често е натрупване на стрес и излишни килограми. При мнозина проблемите с фигурата се появяват именно заради скоростното хранене. Ето защо е време да забравим за вредния навик!

Всички сме наясно, че пълнеем, когато приемаме повече калории, отколкото са ни нужни. Ако ежедневно се храните бързо и на крак, няма да успеете да контролирате количеството храна, което е необходимо на тялото ви. Вълчият глад ще ви подтикне да се тъпчете като за последно и да поемате поне с 25 % повече калории от нормалното.

Ако ядете бавно, организмът ви ще започне да си набавя енергия още по време на хранене, повишавайки нивата на глюкоза в кръвта и мозъка. Ще разполага с достатъчно време да анализира количеството й, да разбере, че вече сте сити и да изключи апетита. Така ще приемате с една трета по-малко калории и няма да се чувствате натъпкани до пръсване.

Освен това в забързания ни ритъм на живот често пренебрегваме фактът, че храната не е просто начин да се заредим с енергия, а и източник на голямо удоволствие и наслада. Трудно ще се насладите на вкуса на едно ястие, ако просто го глътнете, почти без да дъвчете.

Организмът отделя хормони на удоволствието, когато сме весели и спокойни, когато ни е хубаво. А основната задача на тези хормони е да намалят стреса и вредните последици от него. В тази връзка може да опитате един малък трик. Помислете кое ястие най-много ви се хапва, така че да ви потекат лигите само при мисълта за него. Отидете в кухнята, сгответе го и го украсете. Забравете за проблемите си и по време на храненето почувствайте всички подправки и всички вкусове – солено, кисело, пикантно или сладко… Това е само една стъпка към здравословното и балансирано хранене, но ако си доставяте тази наслада по-често, ще забележите как и килограмите и стресът започват да намаляват!

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *