• бенто

Бенто – японското изкуство, което превръща храната в шедьовър

бентоНачалото на това кулинарно изкуство произлиза от Япония като данните за него датират от 5 век. Тогава на фермерите, войниците и ловците се налагало да обядват насред полето като за целта те носели храната си в кутии /obento/ като най – често това били грижливо опаковани оризови топки с гарнитура водорасли. Бенто е кутия за обяд, в която има отделения за всяко ястие. Японската дума за кутия за обяд е bento – bako. Според японците, храната освен вкус трябва да има и перфектен естетически вид и бенто доказва това, като превръща ястията в шедьовър.

Освен в Япония, това изкуство е популярно и в други държави. В Индия се нарича tiffin, в Корея dosirak, а на Филипините baon lunch.

Има 2000 вида бенто, много от които са толкова изящни, че изглеждат като истински творения. Както във всяко изкуство и тук има правила, които трябва да се спазват. Едно от тях е пропорциите, а те са: три части въглехидрати, две части плодове и зеленчуци, една част белтъци. Не трябва да има мазни храни и бонбони.

Най-честите съставки на бенто са ориз или оризова паста, риба, месо, яйца и богато разнообразие от зеленчуци – краставици, моркови, домати, спанак, водорасли, чушки, маслини.

Времето за приготвяне на бенто зависи от това какво искате да сътворите. Ако не сте си поставили много амбициозна задача за приготвянето му ще са ви необходими не повече от 15 – 20 минути. В Япония се продават специални помощни комплекти, които значително облекчават направата на кулинарния шедьовър. Подобни са на тези, с които приготвяме домашни курабийки.

Приготвянето на храната по този начин се е превърнало в хоби на много хора от целия свят. Провеждат се конкурси, в които талантливи състезатели показват своя артистизъм. Ако това изкуство ви харесва, то бенто обядът е за препоръчване. Достатъчно е само да имате богато въображение и желание.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *