• спокоен сън

7 съвета за по-добър сън

В напрегнатото ежедневие и непрестанния стрес, в който живеем, качествената почивка и спокойният сън са от изключително значение. Ако често ви се случва сутрин да се събуждате уморени, с болки във врата и гърба или просто напрежението да не изчезва, въпреки че току що ставате, нужно е да помислите върху качеството на съня си. То зависи както от нещата, които вършите преди да заспите, така и от състоянието на спалнята.

За да се справите с неспокойния сън и да започнете да почивате качествено, е необходимо да направите няколко промени в помещението, където спите.

 Разчистете спалнята.

В нея не трябва да има нищо излишно и никога не позволявайте хаоса да е завладял мястото, където спите. Махнете всички предмети, създаващи усещане за пренатрупване. Освободете и разчистете пространството. Използвайте спалнята само за сън и секс. Никога не си позволявайте да работите там. Нищо, което ви напряга или напомня за ежедневните проблеми не трябва да присъства в спалното помещение.

Проветрявайте редовно спалнята.

Въздухът в спалнята е от изключително значение за качеството на съня. Проветрявайте редовно и се старайте въздуха да е благоуханен и отпускащ- има достатъчно начини за постигане на това.

Разместете мебелите в спалнята.

Преместете леглото далеч от вратата. Махнете всички мебели, които стоят просто за украса и нямат предназначение. Телевизорът няма място там.

Поддържайте подходяща температура.

Доказано е че 18 градуса по Целзий е идеалната температура за добър сън. Не трябва да е нито прекалено топло, нито прекалено студено. Старайте се влажността на въздуха да е в норма.

Сдобийте се с удобен матрак и възглавница.

От основно значение за премахване на умората по време на сън е състоянието на матрака. Той трябва да е удобен и поддържан. Ако нямате възможност да го смените с по- добър, просто постелете меко одеало между него и чаршафа. Редовно обръщайте матрака и редовно сменяйте местоположението на ъглите му. Сдобийте се с качествена възглавница по Ваш вкус.

добър сън

Всеки заслужава спокоен сън

Не пренебрегвайте идеалната чистота в спалнята.

Спейки, поемаме натрупаният прах и се сдобиваме с хронична кашлица. Ето защо поддържайте чист матрака, пода и мебелите въобще.

Декорирайте спалнята.

Запасете се с меки и топли одеала в свежи тонове. Сложете щори или тъмни завеси, за да спите в абсолютна тъмнина и покой. Ако живеете на шумно място, нека тапите за уши станат неизменна част от спалнята и вашия качествен сън.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *