• храна

5 забранени храни, които са полезни за нас!

полезниЗдравните експерти отдавна сложиха в черния списък яйцата, маслото, захарта, солта, шоколада, кафето, хляба. Ето че този “лоши” храни не са чак толкова зле за нас.

Масло: Всички знаем, че то не е добре за диетата ни. Според учени от Харвард обаче малко количество от него е дори полезно. Трябва да уточним, че не става въпрос за маргарин, а за чистото масло. Маргаринът може и да се смята за полезен за сърцето и холестерола, но обшия процес на преобразуването му в течно масло създава вредни транс мазнини, които увеличават лошия холестерол.

Яйца: Хранителните експерти отдавна заклеймиха яйцата като вредни. Новите изследваният показват, че те не увеличават холестерола. Яйцата съдържат протеини, желязо, лутеин и други ценни вещества, които подпомагат зрението, имунната система и добрата физическа форма.

Кафе: Последните проучвания отхвърлиха връзката между кофеина и сърдечно-съдовите заболявания, рака и високото кръвно налягане. Здравните експерти установиха, че кафето в малки дози носи ползи за здравето. Кофеинът дори може да намали риска от диабет, рак на дебелото черво, заболявания на черния дроб, болестта на Паркинсон.

Захар: Тръстиковата захар може да бъде част от здравословната диета в разумни количества. Световната здравна организация препоръчва ограничаване на добавената захар до 10% от дневния прием на калории. Препоръчва се кафявата захар пред бялата, тъй като тя е по-малко обработвана.

Алкохол: През последните години учените ни заляха с най-различни доказателства за положителните страни на алкохола в разумни количества. Експертите смятат, че няколко питиета на седмица няма да ни навредят. Нещо повече – червеното вино предотвратява запушването на артериите, съдържа антиоксиданти, които се борят със стареенето. И макар идеята да е изкушаваща, не злоупотребявайте с питиетата, защото рискувате да се разболеете от сериозни болести като рак на черния дроб, гърдите и гърлото, както и загуба на паметта.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *