• Здравословното хранене

Разлика между здравословно хранене и хранително разстройство

За здравословното хранене се заговори в изминалите десетина година. Хиляди хора по цял свят започнаха да следват съветите на известни диетолози относно как да подобрим културата на хранене без да си навлечем здравословни проблеми. За съжаление, една част от последователите на здравословния начин на живот изпадат в крайности, които могат да се окажат животозастрашаващи.

Може да се каже, че макар и в друг вид, началото на здравословното хранене се поставя още през Средните векове. По време на чумната епидемия в земите на Западна Европа, аристократичните семейства започват да подбират внимателно своите храни. Тези, които живеели в бедняшките квартали не притежавали възможност да се снабдяват с пълноценна храна.

Не след дълго, хората открили ползата от приема на качествена храна. Идеята за поддържането на здраво тяло чрез здравословни ястия се е запазила и до днес. Здравословното хранене трябва да бъде разглеждано отделно от хранителните разстройства – анорексия и болимия. Общото между тях е, че тяхното начало се поставя от една идея, – поддържане на идеална фигура и здраво тяло. Често пъти, хората, които страдат от анорексия се стремят да прикрият своето заболяване като заявяват, че те водят здравословен начин на живот. Основната разлика между хранителните разстройства и здравословното хранене е, че в единия случай тялото се лишава от жизненоважни хранителни вещества, а в другия – то получава всичко необходимо с малко количество храна. Здравословното хранене цели подобряването на жизненото състояние на индивида. Анорексията и болимията се характеризират като заболявания с летален изход. Ако здравословният начин на живот се превърне в мания, това може лесно да доведе до психически проблеми. Крехката психика е лесно податлива на идеята за самоунищожение чрез глад.

Според медицински лица, съвременното общество все още не е достаъчно узряло, за да прегърне идеята за здравословен начин на живот и хранене в чист вид. Младите хора са най – отявлените защитници на този стандарт. Невъзможността да се направи разграничение между хранителен проблем и култура на здравословно хранене превръща ентусиастите в лесна мишена за заболявания.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *