• Сън

Няколко интересни неща, които не знаете за съня!

Сънищата

Какво става когато сънуваме

Хората сме приели съня като даденост и нито се питаме защо сънуваме, нито какво точно е сънят. За някой обаче, това е доста интересна тема за размисъл, а ние ще ви представим няколко интересни факти за сънищата, за които дори не сте подозирали.

Интересен факт е, че хората, които са се родили слепи не виждат образи в сънищата си, но чувстват и възприемат всичко, както останалите хора. Тези, които са ослепели по един или друг начин виждат образи в сънищата си, но в реалният живот, за съжаление те не виждат. Друг факт е, че само 5 минути след като се събудят, 90% от хората вече не помнят съня си, а половината от тях дори не помнят, че са сънували.

Все пак някои от останалите 10% са станали доста известни покрай сънищата си – романа за доктор Джекил и мистър Хайд (Робърт Луис Стивънсън), а и този за Франкенщайн (Мери Шели) са именно плод на сънища.

Мъжете и жените винаги имат различни сънища, с различни емоции. Почти всеки човек на планетата сънува, като единственото изключение са тези, с тежки психически заболявания. И при мъжете, и при жените се срещат сексуални сънища, които се влияят от различни фактори.

Сънищата ни помагат да се успокояваме. Направено е проучване, в което група доброволци са били будени точно когато почват да сънуват и след това са оставяни да спят 8 часа. Дългото спане обаче не може да компенсира нарушаването на съня и голяма част от доброволците са станали раздразнени и дори са халюцинирали. След като са почнали да сънуват нормално, те са се „излекували“.

Сигурно на всеки човек се е случвало да сънува непознати хора и после да се чуди от къде пък се взеха тия. Е, те всъщност не са непознати, тъй като човешкият мозък не си измисля. Това са хора, които може би сте видели на улицата, в ресторанта, дискотеката, офиса или пък в парка. По някакъв начин, те са останали в съзнанието ви и затова ги сънувате.

Доказано е, че не всички хора сънуват цветно. Около 12% са тези, чиито сънища са само черно-бели. Забелязва се обаче и друга тенденция – доста често, хората сънуват, че бягат от някой, че пропадат в дупка, че летят или пък правят нещо свръхестествено. За това няма реално обяснение, но може би силното желание да направим нещо невъзможно се превъплащава в сънищата ни.

Сънищата се стимулират външно. Казано с прости думи ако сте жадни, това се преекспонира и в съня ви. Ако ви е топло, много вероятно е в съня си да попаднете на горещо място и още купища подобни случаи. Това се дължи отново на мозъка, който трудно различава реалност от сън и по този въпрос има доста красноречиви мнения. Много учени са на мнение, че ако човек умре в съня си, то умира и в реалния живот.

Когато спите и по-точно когато сънувате, тялото ви е напълно парализирано. Тук отново няма логично обяснение и най-вероятно тази реакция е нещо като защитен механизъм на организма.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *