• Пещера

Невероятно красиви пещери от света

В предният материал ви запознаха с 5 спиращи дъха пещери, като тук ще ви представим още 5 такива.

Тези места определено са сред най-впечатляващите в целият свят, като едва ли сте подозирали, че може да съществува нещо подобно.

Вместо да ходите по скъпи летни курорти и да се бутате с хиляди туристи ви препоръчваме да си направите една незабравима почивка и да посетите някоя от тези пещери. А ето ги и тях:

1. Пещерата на светещите червеи

Пещера

Пещерата на светещите червеи

 

Пещерният комплекс Уаймото в Нова Зеландия може да се сравни с пещера, която е снабдена със звезден покрив. Това се дължи на живеещите там рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), чиито тела произвеждащ химическа реакция, която осветява непрогледната вътрешност на пещерата. Всъщност със светлината червеите сигнализират, че са гладни и светят за да привличат плячката си.

2. Ледените пещери в планината Еребус

Ледените пещери

Ледените пещери от северната страна на планината Еребус, Антарктика се намира на 3450 метра надморска височина. Температурата в пещерите е нула градуса по Целзии, а влажността е сто процента. Това води до голямо количество ледени кристали, израстващи от парата. Капещата вода формира ледени сталактити, сталагмити, ледени завески и други горми, обичайни за варовиковите пещери.

3. Кристалната пещера в мината Наика

Кристалната пещера

Кристалната пещера е част минния комплекс “Наика“ и е разположена на дълбочина 300 метра под едноименния мексиканския град. В нея се намират едни от най-големите кристали в света. Пещерата е затворена за посетители  поради нейната дълбочина.

4. Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл

Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл

Тази пещера се намира в Исландия, в най-големият глетчер в Европа – Вахтнайокутъл. Тя се образувала вследствие на разтопяване на ледника. Именно поради това е и такива пещери са много опасни, тъй като ледниците постоянно се променят.

5. Ледниковата пещера край вулкана Мутонвски

Ледниковата пещера край вулкана Мутонвски

Тази пещера се намира на полуостров Камчатка в Русия и представлява тунел с дължина около километър. Тя се е образувала от гореща изворна вода, която е текла под ледените полета покрай фланговете на вулкана Мутновски. Тъй като ледниците на вулкана се топят през годините, покривът на пещерата е изтънял и през него се прокрадва слънчева светлина, която превръща ледените структури в истинско светлинно шоу.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *