• Пещера

5 спиращи дъха пещери

Едно от най-вдъхновяващите и зареждащи кътчета в България несъмнено е Деветашката пещера. Тя е дълга близо 2,5 километра, а височината и достига до 60 м. Намира се близо до Ловеч, край село Деветаки. До нея се стига по дълга близо километър пътека.

Местното и название е Окната заради седемте отвора на тавана на пещерата. Състои се от светла входна част, която впоследствие се разделя на два ръкава. В нея има 10 естествено образувани езера, някои от които могат да бъдат преминати само с лодка.

Пещерата е открита през 1921 г., а през 1996 г. е обявена за природна забележителност. Ако не сте ходили в Деветашката пещера, непременно го направете при първа възможност. Ще останете приятно очаровани.

И това е само една от впечатляващите тайни на България. В световен мащаб пък съществуват още много пещери, които искрено ще ви изумят. Често, гледайки ги на снимка, хората се питат: “това на Земята ли е?“ или “това декор от sci-fi филм ли е?“. Да, наистина тези пещери изглеждат невероятно, а ние подбрахме 10-те най-вдъхновяващи от тях.

1. Мраморните пещери в Патагония

Мраморните пещери в Патагония

Мраморните пещери в Патагония, Чили, представляват 6000 годишна скулптура, изсечена от вълните на езеро Хенерал Карера, което се простира между чилийско-аржентинската граница. Сложните пещери са част от мраморен полуостров, а мястото е известно още като “Мраморната катедрала“. През хилядолетията водата не само е изваяла страхотни симетрии, но в зависимост от сезона и нивото каменният лабиринт променя цвета си, което прави пещерата изумително красива.

2. Пещерата Прая Након

 Пещерата Прая Након

Пещерата Прая Након се намира в Националния парк Као Сам Рой Йот на 300 км южно от Банкок. Основната атракция на мястото е красив павилион, локализиран навътре в нея, построен през 1890 г. от крал Чулалонгкорн. Пещерата всъщност представлява две дупки, чийто покрив е паднал и те биват огрени от слънчевата светлина по много нежен и интересен начин.

3. Пещерата Son Doong

Пещерата Son Doong

Пещерата Son Doong е най-голямата известна пещера в света. Тя се намира в залива Ха Лонг във Виетнам. Двете зали, които формират тази невероятна пещера са украсени с хиляди грандиозни сталактити и сталагмити. Пещерата е била открита от французи през 1901 г.

4. Пещерата в Алгарве

Пещерата в Алгарве

Тази зашеметяващо красива пещера се намира близо до Лагос, Алгарве, Португалия и до нея се стига само по вода.

5. Пещерите Шкоцян

Пещерите Шкоцян

Пещерите Шкоцян се намират в Словения и представляват голям каньон скрит дълбоко под земята. Тази забележителна формация се счита за природен феномен от световно значение.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *