• Вампир

Може ли човек да вампиряса?

Всички смятаме, че вампирите са измислени създания и съществуват само в книгите и филмите, но дали наистина е така? Дали пък в нашият малък свят няма подобни хищници, които ловуват нощем, а денем се крият от слънцето?

Още през далечната 1616 г. Лудовико Фатинели е написал „Трактат за вампири“,  в който описва своята теория за това, как точно се заразяват хората с този вирус. Разбира се, тогава времената са били много по-различни от сега и италианският учен е бил изгорен на кладата, тъй като е „спекулирал с неверни твърдения“. Дали Фатинели е бил прав или не, това не може да кажем със сигурност, но е факт, че неговият трактат се пази и до ден днешен, а ето какво включва той:

Фатинели е смятал, че вампиризма е вирус, който не се пренася по вода и въздух, а чрез кърлежи и прилепи. Всъшност, самият вирус е бил определен като Vampiric Virus (HVV)  и попада в една група с вируса, който причинява добре познатият ни бяс.

Първата фаза на заразените с HVV е инфекция, която включва треска, висока температура и главоболие, като тези симптоми са характерни за почти всички вируси и трудно може да бъде определено какъв е самият вирус, ако няма лекарска намеса.

Втората фаза е по-интересна и включва така наречената вампирска кома. При нея, заразените изпадат бувкално в кома, като дишането и пулса намаляват до минимум. В миналото, много често хората са били погребвани след подобна кома, но реално те са били живи.

Вампири

Как човек се превръща във вампир?

Трансформацията е третата фаза, при която се излиза от вампирската кома, която пък продължава около 24 часа. При трансформацията, ухапаният се превръща във вампир и започва да ловува нощем, като се храни с кръв (нещо, което е типично за прилепите и кърлежите).

Естествено, „Трактатът за вампири“ е едно много интересно и красноречиво писание, което не може да се определи като достоверно, но пък и не може да бъде отхвърлено с лека ръка.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *