• диета

Как да оптимизирате ефекта от диетите?

Сигурно ви се е случвало поне веднъж да се подложите на някаква диета, която не само че изтощава организма ви и ви коства големи усилия да я завършите, ами и не получавате желания ефект. Много често диетолозите препоръчват да се допитваме до тях преди да предприемем каквито и да е мерки, но истината е, че всичко е на психическа основа и именно това е ключът към разгадаването на въпроса „защо тази диета не ми подейства“.

Британски учени установиха, че диетите не дават очаквания резултат, тъй като повечето хора, които се подлагат на хранителни ограничения изпитват чувство на вина. Според изследванията, то причинява депресии и психически разтройства, което се отразява на храносмилането и обмяната на веществата.

Във въпросният експеримент са участвали общо 148 жени. В ежедневното им меню по време на изследването присъстват както много калорични храни, така и диетични продукти. Именно чрез наблюдаване на емоциите и чувствата на жените, докторите установяват, че чувството на вина при борещите се с килограмите е водещо. Именно и с него, учените обясняват факта, че диетите не работят при повечето хора.

Любовта към себе си и приемането на действителността без излишни емоции е правилният път към спечелването на борбата с килограмите, твърдят британските изследователи. Това разбира се не е лека задача, но ако се настроите позитивно и вярвате в успеха, то той няма как да не дойде.

Удоволствието от храненето и умереното количество, което поемаме са сред основните решения за наднормено тегло, а и не само. Депресивните състояния ни водят към един омагьосан кръг на преяждане и неудовлетвореност. Обмяната на веществата се забавя и диетите в даден момент просто не помагат. Ето защо ви даваме няколко съвета, които ще ви помогнат да свалите някое и друго килце:

Диетите

Хапвайте умерено и няма да пълнеете

 1. Хранете се бавно, колкото се може по-бавно!

2. Дъвчете всяка хапка, това „упражнение“ е доказвано многократно!

3. Слагайте си малки порции, така ще задоволите апетита си и няма да напълнявате излишно!

4. Наслаждавайте се на храната! Нека тя да бъде удоволствие, а не бреме! Консумирайте умерено и с мярка!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *