• настинка и грип

Как да излекуваме настинка или грип?

настинка и грипЛятото е почти при нас, но студените периоди от време все още не си отиват. Имаме хрема, усещаме, че идва настинка. Първото нещо, което ни идва на ум е да отидем в аптеката и да си купим едно от всичките лекарства срещу грип и настинка.

Само в Австралия за една година се харчат повече от 500 милиона австралийски долари за лекарства срещу настинка и грип. Да избереш между всички предлагани медикаменти е доста трудно. Всеки един от тях съдържа 3-4 различни съставки. Кое лекарство наистина ще ни помогне да се чувстваме по-добре и ще пребори симптомите?

Истината е, че лекарствата няма да ви излекуват. Настинките се получават заради вируси, а самите симптоми изчезват до около 10-тина дни. Приемът на много течности и достатъчно почивка често са достатъчни, за да се чувстваме по-добре.

Има някакви доказателства, че реално тези лекарства имат ефект при някои хора, но не при всички. Трябва да преценим риска от странични ефекти и цената на лекарството. Трябва да отбележим обаче, че тук говорим само и единствено за простудата! Сериозните заболявания се лекуват с лекарства!

Как работят лекарствата срещу простуда и грип?

Те могат да съдържат болкоуспокояващи, антихистамини, вещества, които потискат кашицата и деконгестанти.

Деконгестантите са вещества като псевдоефедрин и фенилефрин. Те помагат за запушен нос като стесняват кръвоносните съдове. По-слабия кръвен поток облекчава симптомите. Въпросните вещества обаче могат да повлияят лошо на кръвното ни налягане, ако имаме проблеми. От тях може да сме нервни, изморени и със замотана глава.

За облекчаване на болката най-често се използва парацетамол в лекарствата. Той може да се съдържа и в други лекарства освен тези за настинка и грип, така че ако приемате такива проверете съдържанието. Само така може да се предпазите от предозиране.

Антихистамините като хлорфенирамин, дексхлорфенирамин или доксиламин помагат за алергичните симптоми като кихането. Те блокират ефекта на хистамина в тялото. Тези лекарства обаче влияят на съня, така че ако имате проблеми с него не ги приемайте късно вечер или ги заменете с нещо друго.

Таблетките, които потискат сухата кашлица не се борят с нея директно, а просто влияят на частта от мозъка, която отговаря за кашлянето. Тези супресори на кашлянето не трябва да се използват, когато имате мокра кашлица.

Как да изберем правилното лекарство? На първо място се консултирайте с лекар и фармацевт. Точните симптоми са много важни, четете упътването към всяко едно лекарство. Не винаги имаме нужда от комбинирани лекарства, когато имаме по-малко симптоми. Приемът на ненужни лекарства може да има обратен ефект. Не е нужно да се тъпчете с много лекарства, важното е да изберете правилните. Не се самолекувайте, а се срещнете с лекаря си, той знае какво да ви препоръча.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *