• грешки в храненето

Как да избегнем най-големите грешки в храненето

Една от най-често срещаните грешки в храненето на съвременния човек е приемането на прекалено много натрий. Препоръчителната дневна доза на този елемент е 2,3 мг., ала ако сте над 50 год., страдате от високо кръвно налягане, бъбречно заболяване, диабет или пък сте афроамериканец, не е добре да консумирате повече от 1,5 мг. натрий на денонощие.

За жалост, средностатистическият американец приема по 3,3 мг. на ден, информират от Центровете за контрол на болестите. Според експерти по-голямата част от тази доза идва от полуфабрикати и бързи закуски, а не от солницата.

Решението на този проблем е да ядете повече сурова храна или да готвите вкъщи. По този начин ще имате възможност да контролирате количеството на солта. Ограничете и консумацията на пакетирани стоки. Не пренебрегвайте натрия в подправките. Само в една супена лъжица соев сос се съдържат цели 533 мг.

Приемането на голямо количество захар също е сериозен проблем в храненето. Според Американското сдружение за сърдечни заболявания, дамите не бива да консумират повече от 6 супени лъжици прибавена захар на денонощие. Според експерти лъжичката захар в сутрешното кафе не е най-опасното нещо. Захарта е скрита там, където не предполагаме.

Решението на проблема със сладкото е да се научите да разпознавате прибавената захар в списъка със съставки. Тя се среща под наименования като фруктозен сироп от царевица, сок от захарна тръстика, мед, меласа, концентрат от агава и сироп от ечемичен малц. Бъдете внимателни с добавена захар в дресингите, сосовете и бутилираните напитки. Не пренебрегвайте и нискомаслените продукти. Когато фирмите премахват мазнините, често прибавят захар, за да направят храните по-вкусни.

Ограничаването на солта и захарта са първите стъпки към здравословен и балансиран хранителен режим, с който не само ще влезете във форма, но и ще се чувствате значително по-добре. Не забравяйте – вашето здраве е във ваши ръце!

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *