• Динозаври

Какво се е случило с динозаврите?

Динозавър

Как са изчезнали големите гущери?

За внезапното изчезване на динозаврите има много теории, но най-логичната изглежда глобалното замръзване, по-известно като ледената епоха. То се е случило вследствие разбиването на огромен метеорит, който е попаднал в днешният Мексикански залив. До този момент, учените смятаха че някои видове динозаври все пак са продължили да съществуват и след това, тъй като са се приспособили към условията на живот, но наскоро тази теория бе компрометирана.

Ново изследване сочи, че всъщност големите и свирепи гущери са изчезнали много по-бързо от лицето на Земята, което разбира се не може да бъде доказано с точност. До сега, учените смятаха, че след падането на метеорита, до изчезването на динозаврите са изминали около 300 000 години, но според учените от калифорнийският университет в Баркли, този период е едва 33 000 години.

Разбира се, в днешно време технологиите са значително по-напреднали и могат да се правят по-точно изследвания, като учените от Баркли смятат, че не само астероидът е причината за този апокалипсис, а и голяма роля е изиграл неблагоприятният климат. Учените смятат, че тогава сезоните са се редували много често и са били в двете крайности – много студено и много горещо.

Още преди епичният сблъсък с метеорита, природата на Земята е била много неблагоприятна, а ледената епоха е довършила този впечатляващ животински вид. За изчезването на динозаврите обаче има и още фактори освен студа, тъй като изключително мощен вулкан, намиращ се в днешна Индия е изригнал неочаквано.

Всички теории за краят на динозаврите се базират върху огромен кратер, който е намерен през 80-те години на миналия век. Въпросният кратер е с диаметър от рекордните 180 км. и се намира на полуостров Юкатан. Експертите са на мнение, че за да се появи подобен кратер, то астероида е бил с диаметър от 9.6 км, а може би и по-голям. Е, дали тези теории са достатъчно меродавни не е ясно, но със сигурност ще се появяват нови факти и заключения, с които историята ще се променя.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *