• Диня

Какво не знаем за динята?

Диня

Интересни факти за динята

Много хора вярват, че дините се състоят само от вода и захар. Истината е друга. Дините разполагат с доста нутриенти. Те са голям източник на витамини, минерали, дори антиоксиданти. Това е учудващо предвид малкото калории в динята. Има 5 главни вида дини – със семки, без семки, мини, жълти и оранжеви.

Една чаша нарязана диня, около 152 грама, съдържа 43 калории, никакви мазнини, 11 грама въглехидрати (9 грама захар и 1 грам фибри) и още грам фибри. По отношение на витамините ще получите 17% А, 21% Ц, 2% желязо и 1% калции. Други вещества, които се срещат в дините са тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин Б6, магнезии, фосфор, цинк, манган, холин, селен и прочие. Въпреки многото си нутриенти обаче, динята се състои от 92% вода. Динята е плода с най-много ликопен – разполага с повече от всички останали плодове и зеленчуци!

Смята се, че динята намалява риска от затлъстяване, смърт, диабет, болести по сърцето. Тя е благотворна към косата, доброто тегло, енергичността.

Когато хората консумират повече диня, те имат по-малък риск да се разболеят от астма. Това се дължи на факта, че в динята има много витамин Ц, което е ключов момент при предпазване от астма.

Кръвното налягане се повлиява положително от динята. Проучвания показват, че екстрактът от диня намаля кръвното налягане на глезена, брахиалното кръвно налягане и картоидната вълна при затлъстели хора с прехипертония или хипертония. Динята подобрява функцията на артериите. Всички храни, които съдържат ликопен защитават от сърдечно-съдови заболявания.

Витамин Ц-то в динята се бори със свободните радикали, които пък се борят със свободните радикали, които причиняват рак. Ликопенът редуцира шансът за рак на простата. Динята подпомага и изхвърлянето на вредни вещества от храносмилателната система заради многото си вода и фибри, които са благоприятни за храносмилането.

Динята е много добър хидрататор на тялото. Тя е пълна с много електролити. Холинът в нея повлиява позитивно на съня, движението на мускулите, паметта и ученето. Той поддържа структурата на клетъчните мембрани, подпомага преноса на нервни импулси, абсорбацията на мазнини, намаля хроничните възпаления.

Динята и нейният сок намалят мускулната треска. Подобряват времето за възстановяване след тренировка. Това най-вероятно се дължи на аминокиселината Л-цитрулин. Освен това динята подпомага развитието на кожата, благодарение на витамин А. Той е един от нутриентите, които са важни за продукцията на себум, който държи косата овлажнена. Той участва и в растежа на кожата и косата. Адекватният прием на витамин Ц подпомага строежа и поддръжката на колаген в тялото, който също подпомага кожата и косата.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *