• бойни изкуства

Какво е важно за правилното трениране при бойните спортове?

Бойни спортовеВажни ли са фитнес тренировките за бойците? Няма значение дали става на въпрос за бокс, карате или ММА, един от най-важните аспекти в подготовката е кондицията на тялото. Може да си на достатъчно добро ниво, само ако си в перфектна форма. Това е причината тези дисциплини да са обвързани със силовите тренировки, а не само с бойни техники. Хранителните режими също са много важни за фитнес формата на тялото. Когато се храните добре и тренирате както трябва, тогава бойните ви резултати ще са на върха.

Няма значение в коя зала тренирате, колко голяма е тя и прочие. Всеки един треньор ще изисква да имате добре подготвена физика. Друг важен компонент е почивката. Границата към претренирането е много тънка.

Не е важно да изцеждаш и последната капка сила на тренировката си – важно е да го правиш ефективно. Трябва да знаеш как да почиваш, за да успееш и, за да нямаш контузии. Дългосрочното участие в бойните спортове се влияе много от почивката ви. Разбира се, почивката не значи да мързелуваш, тя е част от тренировъчния процес. Тялото има нужда от пъргавост и възстановяване след тежка тренировка или тежък мач. Ако не почивате достатъчно или не го правите както трябва, вашето тяло ще се изтощи много бързо.

Има два типа почивки, с които трябва да се запознаете. Това са почивките между тренировките и между отделните компоненти от тренировките. Честотата и дължината на почивките зависи изцяло от режима ви. Колкото по-тежка е програмата ви, толкова повече почивка е нужна. Има и един трети вид почивка, но той не е константен. Това е период от време, в който не тренирате въобще. Всяка седмица трябва да имате поне 1-2 такива дни, а всяка година трябва да правите малко по-дълъг период без тренировки.

Какво е значението на правилното хранене? Няма да постигнете големи успехи, ако не се храните като шампион. Режимът на хранене съдържа определени количества мазнини, въглехидрати и протеини. Според начина на тренировка и бойният спорт, съотношението им може да е различно. Обикновено протеините са най-много, следвани от мазнините и въглехидратите.

Трябва да знаете, че универсални тренировки, почивки и хранения няма. Всеки един атлет трябва да получи персонално внимание и помощ, за да изработи рутината, в която да се развива и да се надгражда. Режимът ви ще се сменя постоянно, според целите и постиженията ви. Има различни методи на трениране и хранене. Има различни аспекти от себе си, които може да искате да постигнете – сила, издръжливост, бързина, маса и прочие. Всяка една цел изисква различни стъпки за постигането си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *