Италианска кухня – паста

Италианската кухня е известна в цял свят – пица, ризото, салати и сирена. Но главното блюдо на масата на обикновения италианец е пастата. Гастрономическото разнообразие на видовете паста в Италия е потресаващо – съществуват над 300 вида паста. Повечето хора са скептично настроени, че пастата е напълно диетична и полезна храна, но да погледнем на италианците? Сред тях рядко се срещат пълни хора, въпреки че всеки обяд е фактически немислим без наличието на паста.

Къде е тайната?

Италианците обожават кафето – чашка хубаво кафе на закуска, няколко чашки на обяд и още няколко, след приключване на работния ден. А кофеина, както е известно, неминуемо присъства в повечето рецепти за отслабване. Освен това, за италианците е нещо съвсем нормално, след обилния обяд с паста да изядат свежа порция зелена салата, а благоприятният ефект на оцета за усвояването на хранителните вещества от организма е добре познат. Десертът обикновено е съставен от плодове.
Видове паста

Поради огромното разнообразие е трудно е да се изчислят всички видове паста, но ще се спрем на основните:
Къса паста от твърди сортове пшеница. В тази категория се причисляват типовете – пенне, ригатоне. Традиционната дължина на този вид паста е между 3 и 5 см. и се произвеждат в най-разнообразни форми – звездички, кубчета, кръгчета..

Дълга паста от твърди сортове пшеница. Тук влизат значително по-известни за нашата кухня типове паста – спагети, талиатели, лингуини, фетучини и други.

Свежа паста. В своята същност, този тип паста е неизсушена паста, съставена от меки сортове пшеница. Световноизвестни деликатеси като равиоли и тортелини са представители на този вид паста.

Няколко тайни за приготвяне на паста

При варенето на пастата, използвайте висока и обемиста тенджера. Нивото на водата в тенджерата не трябва да превишава ¾ от нейната височина.

Съотношението между вода, паста и сол трябва да е в пропорция 1000/100/10 или с други думи – 100 грама паста трябва да се вари в 1 литър вода, прибавяйки 10 грама сол.

Солта се добавя, след като водата закипи.

Ако готвите спагети или друга дълга паста, то не я надробявайте, ако пастата не се побира в тенджерата.

Поставете продукта вертикално като постепенно слягайте пастата.
Не затваряйте с капак тенджерата. По този начин пастата няма да се превари. Спазвайте срока на варене, указан на опаковката.

След като сте сварили пастата, не отделяйте цялата вода от нея – няколко лъжици от течността ще спомогнат за усвояването на соса, който възнамерявате да добавите в последствие.

За приготвяне на хладни блюда (салати) е необходимо да варите пастата по-малко. Така ще запазите формата на самата паста.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *