• Алкатраз

Избягал ли е някой от Алкатраз?

Затворът Алкатраз, който се намира на 2.4 км. от брега на американския град Сан Франциско, е едно легендарно място, което вече е просто една туристическа атракция, а не страховита крепост.

Неотдавна обаче, затворът е бил истинска крепост и е бил познат под името „Скалата“, тъй като се намира на нещо като малък остров, заобиколен от необятните студени води на океана. За затвора се носят много легенди, но най-голямо любопитство буди въпроса дали някой е успял да избяга от Алкатраз.

Има няколко регистрирани случаи за опит за бягство, но почти всички са завършвали с фатален край за затворниците. Те или са били застрелвани от охраната, или са намирали смъртта си в неблагоприятните и студени води. През 1962 г. е единственият успешен опит, но и тук въпросителните са много. Затворниците Франк Лий Морис, братята Кларинс, Джон Англин и Алън Уест. Те заедно са изготвили сложен план за бягство, който им отнема няколко месеца работа. Мозъкът на всичко е изобретателния Морис, който е успявал да избяга от няколко затвора. Групата интусиасти са решили да избягат през изоставени коридори, които се намирали зад стените на килиите им. Планът е подпомогнат от факта, че затворниците са били в съседни килии, което е допринесло за лесната им комуникация. Работили са на смени, като един е следил за пазачи, а другият е копаел в стената с помощта на лъжици, подсилени с монети. Разбира се, копането е било лесно, тъй като бетоновите стени са били разядени от влагата.

 Затворниците също така са събирали стари гумени дъждобрани, които в последствие използвали за сал. Салът е бил широк 1.8 метра и дълъг 4.2, като изработката му също не е била лесна задача. Друг тънък момент е изработването на изкуствени глави, които затворниците са направили за вечерната проверка. За целта те са събирали коса от бръснарницата, за да изглежда всичко автентично. Решаващият момент идва на 11.06.1962 г. когато групата е преценила, че това е идеалният момент за бягството. Късно вечерта, лампите изгаснали и точно тогава е бил осъществен плана. Избягалите са Кларънс, Морис и Англин, като не е ясно какво се е случило с Алън Уест. Тримата са стигнали до покрива на Алкатраз, от където са хвърлили сала във водата и са слезли по тръбите. Интересното е, че от тогава никой не ги е виждал и никой не е чувал за тях, като не е ясно дали са успели да избягат или както всички останали са намерили смъртта си някъде из водите около Сан Франциско.

Алкатраз

Легендарният затвор Алкатраз

На сутринта след бягството, ФБР са разпитали Уест, който е разкрил плана на измъкналите се затворници. Те трябвало да стигнат до о-в Ейнджъл, от където да стигнат до прохода Ракун, да си намерят дрехи и транспорт, след което всеки да поеме по пътя си. Дали това се е случило никой не знае, но след известно време е намерен труп със затворнически дрехи, като се предполага, че тялото е на някой от тримата избягали, но и тази подробност е неразгадана. Затворът Алкатраз е затворен официално на 21.03.1963 г. С решението на тогавашният министър на правосъдието – Робърт Ф. Кенеди, като и до ден днешен, „Скалата“ е много интересна туристическа атракция.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *