• био храните

Защо био храните са по-скъпи

Био храните стават все по-популярни в Европа. Макар и у нас първите био магазини да са вече факт, този тип продукти са все още непознати за повечето българи. Мнозина никога не са влизали в такъв маркет, а друга голяма част от нашенците смятат храните в тях за неизгодни. Ето защо решихме да разясним повече подробности за био храните и да отговорим на въпроса защо те са по-скъпи от останалите на пазара.

При отглеждането на био продукти не се използват синтетични пестициди за справяне с плевели и вредители, а производителите избират устойчиви сортове и прилагат подходящи сеитбообръщения (редуване на култури). Така с подходящото сеитбообръщение и избор на удачни видове, растенията могат да станат по-жизнеспособни от плевелите. Подсилва се растежа на желаните сортове и се отслабва този на останалите треви.

Строгият контрол при използването на торове, пестициди и други синтетични вещества пази водите от замърсяване и от неговите пагубни последици за другите растения и животни. Така био земеделието помага за запазването на естественото равновесие и биоразнообразие в и около стопанствата. Използваните практики от био производителите, както и въведените от Европейския съюз правила в тази област, допринасят за екологията. Продуктите не съдържат в себе си подобрители на вкуса и консерванти. Производителите ги предлагат на купувачите във възможно най-прясно и свежо състояние, като вкусовите качества са подобни на храните, отглеждани в градините на нашите баби и дядовци. Именно по-различното производство, което е най-близко до естествения растеж в природата, допринася за по-автентичните вкусови качества на био продуктите.

По-високата цена понякога се получава в резултат на по-дългия производствен период, трудоемкостта при обработката на почвата, усложнения процес на контрол и сертификация, по-малките стопанства и продажби. Вследствие на всички тези фактори, био производителите често са принудени да продават своите храни на по-голяма стойност, за да просъществуват, категорични са от Европейската комисия.

Но пък био храните набират все повече почитатели, които държат на здравословното хранене и предпочитат натуралните вкусови качества на продуктите, познати им от детството.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *