• Светкавица

Ето я столицата на светкавиците

Венецуела е една много интересна и разнообразна държава, с богата история и древни традиции, но там има една малка община, позната като Кататумбо. Това място е познато като „Световната столица на светкавиците“, тъй като всяка година, там можете да видите над 1 млн. мълнии. Кататумбо се намира в Северен Сантандер и дори вече е записана в книгата с рекордите на „Гинес“.

Именно в Кататумбо е регистрирана най-голямата гъстота на паднали мълнии – 250 кв. км за година. Още в миналото, тази община е наричана „Фарът“, тъй като моряците са виждали светкавиците от стотици километри, а небето буквално се озарява от там.

Интересното обаче е, че светкавиците не са съпроводени с тътен, тъй като са на височина 10 км. и реално не са опасни.

Според специалистите, този невероятен природен феномен се дължи на няколко фактора. Андите, които се издигат на 5 км. височина спират поривите на вятъра, а сгушеното в тях езеро Маракайбо изпарява достатъчно вода, за да се образуват огромни облаци, които да произведат това количество мълнии.

Светкавици в Кататумбо

Столицата на светкавиците

Установено е, че през половината част от годината, светкавиците в Кататумбо са почти непрестанни, в резултат на което сформират 10% от общия озон на Земята.

Това място е наистина невероятно, а единственото място, където можете да видите подобно природно явление е областта Кифука в ДР Конго, но там броят на мълниите е едва 152 кв. км годишно, докато в Кататумбо са 250 кв. км.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

2 thoughts on “Ето я столицата на светкавиците

  1. Димитър Пенев
    18.05.2014 at 10:04

    Едно от хубавите местенца по света. С удоволствие бих го посетил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *