• Зеленчуци

Ето ги 10-те най-полезни зеленчука

Полезни Зеленчуци

Зеленчуци за крепко здраве

Редовната употреба на зеленчуци е може би най-ефикасния начин да поддържате добра форма и да имате крепко здраве, но разбира се всеки зеленчук си има различни свойства и различен витаминен състав. В този материал ще ви представим 10-те най-полезни зеленчука, които със сигурно могат да намерят място на вашата трапеза:

1. Домати. Тези вкусни червени зеленчуци са с най-много благоприятни функции за човешкият организъм, като са богат източник на антиоксиданта ликопен, а също така съдържат витамини от А до К. Доматите са природното лекарство за борба с хипертония, рак и свободните радикали в тялото ни.

2. Броколи. Този зелен зеленчук е много богат на витамини C, К и такива от група В., а също така е натурален източник на калций, магнезий, калий. Безспорно сулфорафанът е най-ценната съставка на броколите, която подтиска развитието на туморни клетки в организма на човека.

3. Брюкселско зеле. Това е сравнително нов за нас зеленчук, който не се ползва много в България, но също е сред най-полезните от своето семейство. Брюкселското зеле е силен източник на витамини (най-вече витамин С), фибри, калий и има антиканцерогенно въздействие върху организма.

4. Моркови. Този зеленчук традиционно се ползва много по нашите географски ширини и вече е достатъчно познат на всички. Морковите са полезни за кожата, косата и очите, съдържат много витамин А и С.

5. Тиква. Тук сигурно ще се зачудите защо сме включили тиквата, тъй като тя е плод, но пък не е и точно плод. Тиквата спада към категорията плодови зеленчуци и е много лековита. Тиквата се препоръчва при различни възпаления, астма, ревматоиден артрит и други. Тя съдържа много витамини, калий, фибри и магнезий.

6. Картоф. Картофите са много полезни, като в доста страни ги ползват като заместител на хляба. Те също съдържат много витамини, фибри и желязо, които ще ви изпълнят с енергия.

7. Патладжан. Този зеленчук е силен антиоксидант, който успешно предпазва мозъка от увреждания. Учените дори са на мнение, че честата употреба на патладжан от възрастни хора, сериозно намалява риска от инсулт или инфаркт.

8. Чушки. Едва ли някой се съмнява в полезните свойства на чушките, които са естествена витаминозна бомба. Без значение от цвета на чушките, всички те са много богати на полезни вещества, а честата им употреба ви предпазва от проблеми с панкреаса, пикочния мехур и белия дроб.

9. Спанак. Не е случайно, че Попай моряка придобива нечовешка сила, когато си похапне от любимият спанак. Този зеленчук съдържа почти всички вещества, от които се нуждае организма и затова, учените смятат, че това е най-добрият зеленчук за всички диети, а също така като превантивна мярка срещу ракови заболявания.

10. Лук. Лукът също се използва доста често в ежедневието на българите, което е много добре, тъй като се знае, че употребата му води до подобряване дейността на сърцето, способства за нормализиране на кръвното налягане, помага при склероза, действа успокояващо на нервната система и др.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *