• Видове диети

Видове диети

Когато се спомене думата „диета“, най – честите асоциации са отслабване, наднормено тегло и извайване на тялото. Непознаването на видовете диети не позволява на хората да изберат най – ефикасния и здравословен хранителен режим за себе си. Трябва да отбележим, че гладуването не е диета, която ще помогне за намаляне на килограмите.

Съществуват няколко вида диета според здравословното състояние – диета за отслабване, диета за напълняване, диета за диабетици, диета за висок холестерол и диета за хипертоници. Най – често практикувания хранителен режим е този, с който се цели смъкване на излишните килограми.

Според това, каква храна се включва в менюто на отслабващия, диетата може да бъде зеленчукова, плодова, въглехидратна и протеинова. Изборът е според здравословното състояние на човек и вкусовите му предпочитания. Следващата диета предизвиква усмивка в повечето хора. Става въпрос за хранителен режим, който предизвиква покачване на килограмите. Поднорменото тегло е сериозен проблем, който не бива да бъде пренебрегван. Той може да се дължи на здравословен или психически проблем . Обикновено , след прекарването на сериозно заболяване тялото губи част от мазнините си. Ако човек спортува, това може да повлияе на професионалното му развитие. Диетата за напълняване включва храни, които съдържат повече калории и енергия. Изключва се безразборното тъпчене с некачествени продукти. Диабетът е болест, която засяга значителна част от населението. Повишаването на кръвната захар води след себе си тежки последици, дори смърт. Болните се задължават да спазват строга диета, с цел поддържане на ниско ниво на кръвната захар. Противопоказни са всякакви сладкиши и напитки със захар. Високото ниво на холестерол в кръвта също води до проблем. То е следствие на натрупване на лоши мазнини в организма. Диетата изключва прием на храни с високо съдържание на мазнина. Хората, които страдат от високо кръвно налягане също трябва да бъдат внимателни относно храната, която приемат. Солените ястия са противопоказни. Диетата, която ще подобри тяхното състояние е безсолна.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *