• динозаври

Бруум – мястото, където ще видите истински стъпки на динозаври

Динозавърска стъпка

Динозавърска стъпка

Австралия е едно чудесно място, където можете да видите невероятна природа и чудати животински видове, като там можете да прекарате незабравима ваканция, разбира се ако имате достатъчно финансови средства, тъй като островната страна е доста далеч от България и е с доста висок стандарт на живот.

В този материал обаче, няма да ви разказваме колко чудесна е Австралия, а ще погледнем едно конкретно място – Gantheaume Point. Тази област се намира до град Бруум, който пък е разположен по южният край на Кейбъл Бийч (Cable Beach). Районът е известен със своите червени пясъчни скали, където обаче се крият и огромни стъпки на истински динозаври, които са се запазили повече от 130 млн. години.

В Gantheaume Point можете да видите реални отпечатъци на свирепите гущери, като се срещат следи от вегетариански орнитоподи, бронирани анкилозаври, могъщият Тиранозавър, познат още като Т-Рекс и огромният завропод. Учените споделят, че край Бруум могат да се видят отпечатъци от цели 9 вида динозаври, като също така разкриват, че по време на периода Креда, това интересно и чудато място е било обитавано от множество динозаври.

Лошата новина в случая е, че истинските следи могат да се видят само при отлив, тъй като фосилизираните следи са само на 30 метра от морето и при прилив, те са покрити с вода. Динозавърските стъпки се разпростират на цели 80 километра около морският бряг, а за улеснение на туристите са направени специални отливки, които са вградени по върховете на скалите и могат винаги да се видят.

Има множество пешеходни пътеки, но рифът е доста хлъзгав, така че ако решите да отидете в Gantheaume Point, трябва да бъдете доста предпазливи. Град Бруум се слави с още много чудеса, но пък стъпки от динозаври не се виждат всеки ден и със сигурност ще ви е много интересно, да видите нещо подобно.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *