• Joal-Fadiouth

Joal-Fadiouth – едно невероятно място

Joal-Fadiouth

Joal-Fadiouth

Вече на няколко пъти ви показвахме чудати острови, пещери и други места, сега ще ви отведем на още едно невероятно пътешествие, което този път ще бъде до крайбрежието на Сенегал. Там се намира едно древно рибарско селище, наречено Joal-Fadiouth, което е разположено на най-отдалеченият бряг Petite Cote.

Интересното е, че въпросното селище е разделено на двата бряга – Joal се намира на „черният“ континент, докато Fadiouth е разположен на уникален остров, като между Joal и Fadiouth има 400 метров дървен мост, който свързва тези впечатляващи места. Остров Fadiouth е много интересно място, което е създадено почти изкуствено и е посипано с черупки от морски раковини.

Тази чудата „инфраструктура“ е изграждана в продължение на цял век, като целият остров прилича на морско дъно, но без вода. Черупките се задържат на земята, благодарение на корените на дърветата, тръстиката и други подобни растения. Fadiouth е село, което е с население около 30 000 души, като любопитно е, че повечето от тях са християни. Мюсюлмани обаче не липсват, но въпреки различията в религията, там хората живеят много мирно и нямат почти никакви грижи, освен изкарването на прехрана за семействата си.

Предполага се, че това рибарско селище е възникнало някъде през 11-и век, но няма официални документи, които да потвърждават това. През 17-и век, Joal е бил нещо като търговски център за цял Западен Сенегал, тъй като местните търговци са имали различно мислене и са били предимно евреи. По-късно, някъде през 19-и век, Сенегал става френска колония и нещата се променят коренно.

Joal-Fadiouth

Гробището на Joal-Fadiouth

Селцето Fadiouth обаче е успяло да съхрани своят чар, като и до днес е много интересна туристическа атракция. Милионите раковини, разположени навсякъде са примамлива и невиждана гледка, като дори къщите на хората са обсипани с черупки. В селището обаче не се допускат автомобили, с цел да се запази уникалната структура на острова, което може би е един минус в днешният свят.

Мангровите гори на Joal-Fadiouth също са много интересни, а животните там са предимно птици – чайки, фламинго, пеликани и други. Fadiouth също така може да се похвали и с гробище от черупки, където са погребани множество известни личности за Сенегал. Ако имате време и финансовите възможности, със сигурност ще ви е интересно да си направите едно различно пътешествие до Joal-Fadiouth.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *