• Финанси

6 съвета за лични финанси

Финанси

Управлявайте разумно парите си

Да управляваш личните си финанси е жизненоважно в живота, който водим. Ако не сте достатъчно внимателни към разходите, които правите, то може да се окаже, че имате огромна нужда от пари, за да покриете основните си нужди. В тази статия ще Ви дадем няколко съвета, които да закрепят малко или много средствата в джоба Ви.

1. Не разчитайте на пари, които нямате! Никакви кредитни карти, бързи кредити, банкови кредити, заеми от приятели и прочие, ако нямате наистина спешна нужда от тях. Под спешна нужда имаме предвид здравен проблем или нещо от този ранг. Всяка една друга Ваша прищявка може да се отложи. Започнете ли веднъж да ползвате чужди пари когато нямате свои, бавно ще потъвате и потъвате в капана на лихвите и таксите.

2. Бъдете честни що се отнася до финансите Ви. Винаги бъдете обективни за финансовото си положение и не се самозалъгвайте. Ако нямате пари, то е добре това да бъде осъзнато, а не отбягвано. Ако нямате пари, то изолирайте излишните харчове и плащайте само за най-необходимото. Така няма да изпадате в безизходица, а и точно липсата на пари може да е една голяма причина да се скарате с приятели и роднини. Бъдете честни към себе си и към околните.

3. Отървете се от ненужните си вещи срещу някакво заплащане. Ако нещо не ви трябва и неговото състояние е добро, то може да го продадете онлайн на някого. Съберете всичко, от което нямате нужда и го пуснете по сайтовете за обяви. Те са наистина много, а някои от тях имат стотици хиляди посетители всеки ден. Ако нещо не може да се продаде, то подарете го на някой нуждаещ се, но не изхвърляйте.

4. Поддържайте фонд „ЕКСТРЕМНИ СИТУАЦИИ“. Това е нещо, което може да ви спаси в момент на нужда. Ако отделяте част от месечни си доход в банкова сметка, то определено няма да се притеснявате когато зимата сметката за ток се удвои или пък, ако се разболеете и имате нужда от малко по-скъпи лекарства. Експертите по лични финанси съветват да събере пари за поне няколко месеца живот. Те ще са достатъчни за реагиране при повечето ситуации.

5. Променете потребителските си навици! Колкото по-бързо осъзнаете, че луксозните и бутикови неща не са непременно единствения вариант, толкова по-малко ще харчите. Откажете се от вредните навици като алкохол и цигари или поне ги намалете. Освен, че ще спестите пари ще помогнете и на здравето си.

6. Инвестирайте. Вариантите за инвестиция не са никак малко. Поинтересувайте се, учете се и вложете някаква сума пари в нещо, което да Ви печели пари. Това не са непременно много пари в акции, в банка, в собствен бизнес или нещо подобно. Един курс по нещо би Ви помогнал в намирането на по-добра работа, например.

 

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *