• Бизнес

Как от наемен работник да станем предприемач?

да станем предприемач

Как да развием бизнес

На всеки му се иска да спре да работи и да стане предприемач. Подготовката за преход от работа към бизнес трябва да стане докато все още работите.

Трябва да започнете с проучването на идеята си. Проверката на конкуренцията е задължителна. Хубаво е да поговорите с потенциални клиенти, за да разберете от какво имат нужда те. Трябва да проучите как ще узаконите бизнеса си, ако имате марка да я запазите. Следва да проучите банките за фирмена банкова сметка на организацията си. Когато идеята Ви е вече факт може да започнете с първоначалния маркетинг. Направете социални профили, може и личен уебсайтове. Ако имате нужда от рамо, поговорете с близки и приятели, които могат да станат съдружници, съветници и прочие. Направете бизнес план и финансова прожекция на проекта. Оптимизирайте разходите и преправяйте бюджета докато стане перфектен.

Да, това може да е доста работа, особено ако работите на пълно работно време. Трябва да вложите доста усилия, за да свършите всичко, но си струва. Това е един добър момент да се адаптирате към напрежението, тъй като всяко едно собствено начинание е пълно с напрежение.

Какъв трябва да е подходът при събирането на пари? Доста хора отделят прекалено много внимание на парите. Ако се размислите по-добре, може да свършите доста неща бе да харчите много пари. Ако не можете да се справите обаче, по-добре е да продължите да работите и да отделяте пари. Доста бизнеси се провалят именно на този етап – набирането на средства. То е най-голямата пречка, ако нямате спестявания.

Може да срещнете проблеми и при развитието на продукта си! Дори да платите на някои да изгради продукта ви, то контролът върху процеса си е достатъчно огромна задача. Може да очаквате поява на подводни камъни като по-бавна продукция, по-скъпа продукция, по-ниски надценки и прочие. Тук трябва да се подготвени за нужда от допълнително финансиране.

Най-вероятно ще осъзнаете и, че няма да можете да се справите с всичко сами или да наемате някой за по задачка или две. Добре е да организирате екип. Самият подбор може да е тежък, непредсказуем и консумиращ много време. В началото работниците Ви ще разчитат на вас за насоки, което ще рече, че от вас зависи не само вашата, но и тяхната продуктивност. Ако пък решите да си намерите съдружник, то трябва добре да го опознаете и да се уверите, че ще можете да работите добре заедно. Съдружниците са хората, които ще бъдат с вас от дъното до върха – добре е да се уверите, че ще ви дърпат нагоре.

Последната трудност преди истинския старт на бизнеса ви е намирането на потребители. Не можете да обикалят по панаири и изложения в търсенето на евентуални първи клиенти, тъй като това отнема много време, а големите играчи търсят утвърдени партньори. Както горе споменахме е добре да наблегнете на онлайн присъствието Ви, което може да ви свърже с по-малки риби, но повече на брой. Освен това, времето инвестирано в Интернет ще донесе много по-бързи и сигурни резултати, макар и не толкова мащабни!


Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *