• Бизнес

6 съвета за вдигане мотивацията и производителността на вашите служители!

вдигане на мотивация

Как да мотивирате работниците си?

Когато сте човек, който носи отговорност за няколко човека или за няколко десетки, то организирането на работата помежду им е труден процес. В следващите няколко съвета ще Ви покажем как да бъдете по-добър лидер, като давате малко повече свобода на хората си, като в същото време вдигнете тяхната продуктивност.

1. Не измервайте работата в часове, а в свършените задачи! Единственото, което има значение е дали една работа е свършена, или не е свършена. Няма значение, или поне не голямо, колко време си бил в офиса. Ако разпределяте проектите си на задачи и разпределяте отделните задачи на отделните хора, ще видите прогрес и по-ефективна работа.

2. Обратната връзка! Както казахме резултатите са най-важни. Опитайте се да събирате информация от клиентите си. Как са чули те за вас? Какво ги е накарало да купят? Използвайте тази информация, за да се върнете назад и да опитате да разберете кои работници са отговорни за прогреса на компанията. Поощрете ги.

3. Правилната организация ще повдигне нивото на духа! Поставете мисия, цели и задачи на компанията като едно тяло. Има различни инструменти и начини да организирате тази информация. Водете се по тези неща, за да проследявате прогреса. Няма значение как задачата е изпълнена или точно кога. Колкото повече от набелязаните цели сте постигнали, толкова по-напред се движите с компанията си.

4. Правете ежедневни оперативки в края на деня! Има много хора, които обичат да отлагат. Свободата на работниците е нещо хубаво и нещо, за което ще ви се отблагодарят, но само по себе си това не значи огромна продуктивност. Всеки ден правете оперативки, на които хората да споделят какво са постигнали през деня. На края на месеца сравнявате дневните отчети с месечните цели и ще видите дали хората си вършат работата добре или не.

5. Ако е възможно, позволете на работниците си да работят когато искат от където искат. Все повече хора, особено в ИТ сектора, подкрепят служителите си като ги поставят в най-добрата среда за работа. Няма значение дали те ще работят от кафето, от офиса в дома си или където и да е. Колко време? Тяхна работа. Вярвайте на служителите и проследявайте прогреса им. Да имаш право на избор в работата е доста мотивиращо. А продуктивността е продукт на мотивацията.

6. Поставяйте крайни срокове и не следете как служителите постигат целите си. Ако смятат, че могат да седят по 4 часа на ден във Фейсбук и в останалото време да свършат своята работа, то какъв е проблема? Да, те донякъде не прекарват времето си ефективно, но щом крайните срокове са спазени, няма проблем! Ако хората си вършат задълженията навреме, няма нужда от притеснение.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *