• Безсъние

5 начина да се справите с безсънието!

Безсъние

Кажете стоп на безсънието

Нека да вдигнат ръка всички, които не са се сблъсквали поне веднъж в живота си с този проблем. Повече от ясно е, че в света не съществува такъв човек. И тук някои ще кажат, че безсънието не е чак толкова лошо нещо. Стига това „лошо“ да не ни кара да закъсняваме за работа, подпухнали и с „естествен“ син грим под очите. Съвсем сериозен е този проблем. Защото една вечер без сън впоследствие става причина целият организъм да не функционира правилно през следващия ден.

Има и други причини, които биха се появили ако безсънието ви навестява често. Например това могат да бъдат симптоми на следващи по-сериозни здравословни проблеми – да възникне диабет, хипертония или скрита депресия. Неща, които не се лекуват просто така, а налагат и по-сериозно лекарско наблюдение.

В случай че причината за недобрият биоритъм на тялото ви се крие в безсънието, ако последвате тези няколко различни начини за самолечение, то определено ще отслабите част от симптомите.

Мелатонин

Този хормон се произвежда от човешкия мозък и отговаря за циклите на съня. С възрастта обаче, неговото количество в организма намалява, като след това се появяват проблемите със съня. Мелатонинът е достъпен в аптеките, като обикновено се взима преди сън. Но той може да бъде увеличен в организма с консумирането на мляко, мед, месо от пуйка и други.

Ароматерапия

Ароматът на лавандула е бил използван още през 17-ти век в Англия, като лек срещу главоболие. Това растение има приспивателно свойство, а лавандуловото масло спомага за трайността на аромата. Ароматерапията по принцип е по-подходяща за жени, тъй като те са с по-силно обоняние. Една торба лавандула под възглавницата или няколко капки етерично масло върху носна кърпичка някъде до главата ще ви действа облекчително и ще си осигурите спокоен и пълноценен сън.

Осветление

Да не би нашите предци да са използвали антидепресанти или пък приспивателни?! Да, токът може и да осигурява комфорт в днешния свят, но сънят е по-важен от него. Благодарение на тока обаче, вие не можете да заспите. Ще попитате защо – защото преди да заспите има толкова по-интересни неща за правене – сърфиране в интернет, гледане на телевизия, четене на книга и т.н. Следователно в спалнята, осветлението трябва да бъде минимално, а завесите плътни, за да не пропускат светлина. Дори сутрин, когато ставате, тялото се събужда, след като дръпнете завесите.

Медитация

Редовната практика на медитация, ще ви осигури спокойно състояние, близко до състоянието на съня. Забавяйки умишлено дишането си, ще намалите нивата на хормоните, водещи до стрес. Методът е именно да се насочите към подходящи звуци от околната среда, които да ви успокояват.

Разходка преди лягане

Свежият въздух изпълва белите дробове, докато кислородът навлиза в тялото. От там кислородът навлиза в кръвта и тя циркулира правилно до мозъка. Спокойствието от разходката осигурява позитивни мисли, насочени в мечти например. А това от друга страна води до спокойствие на духа и освобождаване от стреса. Вследствие на редовни разходки преди лягане има голяма вероятност безсънието да изчезне и вие да се насладите на пълноценен сън през нощта.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *