• бягане

Кога е най-подходящия момент за тичане?

тичанеСтатистиката сочи, че тичането е една от най-популярните кардио тренировки днес. И въпреки, че то е една често срещана практика сред малки и големи, тук възниква и един от важните въпроси, а именно: Кое време през деня е най-подходящо за този джогинг?

Ако се консултирате с различни хора по този въпрос, всеки един от тях ще ви отговори различно, в зависимост от това как протича неговото всекидневие.

В случая е особено важно да отбележим, че всяка една част от деня има както положителни, така и отрицателни страни. Трябва да знаете, че освен, че е важен момента за направата на крос, то той трябва да бъде практикуван редовно и стриктно спазван.

Сутрешен крос

Мнозина смятат, че бягането сутрин се отразява положително и запазва тялото в най-добрата му форма. Ако изберете да тичате сутрин, то ще имате достатъчно време да планирате своят ден – нещо, което липсва при вечерния джогинг. Относно закуската, то тя е до личен избор и в съответствие с поставените цели.

Недостатъкът обаче на бягането в тази част от деня е, че тялото все още не е достатъчно събудено. Това от своя страна би могло да доведе до нежелани травми. За да не допускате такава, е много важно преди да предприемете бягане, да загреете първо с по-леки маршрути или гимнастика за раздвижване. Идеалните часове за тичане, според изследванията са в часовете между 10 и 11 часа.

Обеден крос

За разлика от сутрешното бягане, обедното предразполага за по-добър тонус на тялото. Това е така, тъй като обикновено около обяд, тялото е в най-добрата си форма.

Тук обаче трябва да изберете време за хранене, тъй като обядът е второто и най-важно хранене, след закуската. Така че не се замисляйте ами хапнете леко, поне половин час преди да се втурнете да тичате. Като част от храните, които се препоръчват за тази част от деня, са сухи плодове, зърнени ястия или други подобни.

Основният недостатък на обедния крос е невъзможността на хората да го практикуват в определени часове, тъй като обикновено по това време имат други задължения. Също така, при евентуално тичане в тази част на деня, трябва предварително да сте планирали целия си ден – душ, преобличане, хранене.

Вечерното бягане

Това е един от най-удобните за повечето хора, моменти за крос. Човек е натрупал достатъчно количество калории и енергия, за 6-7 часовия ден. Плюс на вечерното бягане също така е, че то е оптимален вариант срещу натрупания стрес и осигурява пълноценен сън.

Ала минусите при това тичане е, че то може да доведе и до проблеми със съня, тъй като би могло да отнеме повече време за възстановяване на сърдечния ритъм. Това обикновено води до риск от недоспиване, а в последствие този проблем намалява и функционалната работа на мозъка за следващия работен ден. В случай че сте натрупали допълнителна физическа умора в следствие на вашата работа, то да тичате вечер ще е по-скоро мъчение за вас и с времето бихте се отказали.

Какъвто и избор да направите, то следвайте тези правила, които със сигурност ще олекотят, макар и частично, вашите кросове: не забравяйте загрявката, изберете подходящо бельо и обувки, спазвайте равномерно дишане и бягайте, според възможностите си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *