• Дете

10 съвета за това как да бъдем по-добри родители!

Родители

Как да бъдем добри родители?

Да си родител не е никак лесно, както много хора си мислят. Много хора се радват да гледат децата на приятели, но когато си имат свои, всичко се оказва доста трудна работа. Определено в някои моменти ще си мислите, че няма как да се справите, или поне не толкова добре, колкото трябва. В някои страни, понякога и в България, има така наречените родителски курсове, на които ще получите съвети от родители за родители, за да имате някаква подготовка като родител.

Каквито и курсове да посетите обаче, едва ли родителските грижи ще са много по-лесно след това. Определено има нужда от някакви книги, родителски беседи, телевизионни предавания, но да се стига до бакалавърска степен по родителство няма смисъл. Ще ви предложим няколко съвета, които служат като наръчник на младия родител.

Запазете адреса на тази статия, защото ще Ви трябва. В един даден етап от живота на детето Ви ще разберете, че проблемите са много, но трябва да знаете и, че за всеки проблем си има и решение. Трябва да намирате тези решения на време, за да не се стига до ежедневни караници с вашата рожба. Те ще се прехвърлят и върху останалите членове на семейството.

1. Бъдете приятел с детето си! То има нужда от вас и като родител, и като някой на който може да сподели по-пикантни неща.

2. Трябва да се разбирате добре със своята половинка, защото двамата трябва да взимате важните решения в живота на детето.

3. Когато наказвате детето си, наказанията не трябва да бъдат твърде сурови.

4. Ако вие не научите детето си на маниери и добро поведение, няма кой друг да го направи.

5. Когато детето ви се справя добре с нещо, стимулирайте го, за да продължи.

6. Детето Ви ще прави правилни избори и е взима правилни решения, само ако вие правите такива. То гледа от вас. Децата имитират своите родители. Вие като родител имате най-голямо влияние върху детето си.

7. Детето ви трябва да спазва определени правила. Определете ги, а когато ги спазва го наградете. В противен случай може да наложите наказание, но не прекалено.

8. Въпреки правилата, трябва да уважавате независимостта и свободата на детето си. Не бъркайте свободата със свободия.

9. Не трябва да се държите зле с детето си пред неговите приятели, защото ще го изложите – то може да ви намрази.

10. Ако искате детето ви да живее здравословно като възрастен, стимулирайте здравословния начин на живот. Вие също трябва да го спазвате.

Силната връзка с едно дете се гради когато прекарвате време с него. Не трябва да прекалявате. По-добре всеки ден по-малко, отколкото един път в седмицата, но до краен предел за детето. Трябва и вие, и детето ви да се разбирате, да влизате в положение един на друг, и да се обичате. Тогава нещата стават от само себе си.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *