• Японски хотел

Японците отварят хотел, обслужван и управляван от роботи!

роботиЯпония е страната, която познаваме като страната на прогреса и иновацията. Определено там е най-голямото течение в роботиката. Те са най-добрите в автоматиката на изкуствения интелект. Учените в Япония са толкова напред с материята, че предстои да направят хотел, който да бъде управляван наполовина от роботи. Мястото ще е в град Нагасаки.

Името на хотелът е Henn-na и значи странен, променен, по ваше усмотрение. Хотелът ще започне да работи през юли тази година. Капацитетът на хотела е 72 стаи и ще бъде обслужен от 10 човека и 10 робота, ако все пак искате да общувате с истински хора. Роботите са наречени актроиди и имат забележителна прилика с хората, дори е зловещо донякъде. Разработката е на университета в Осака. Производството е дело на компанията Кокоро, клон на компанията която се занимава с лицензирането на Hello Kitty, хуманоидните мечета, които приличат на млади японски жени и имат техните маниери.

Според вестник The Telegraph, роботите ще могат да говорят на японски, корейски, английски и китайски. Те ще могат да правят движения с ръцете като ръкостискане, ще могат да имитират друго човешко поведение като мигане и дишане. Могат да правят зрителен контакт и да отговарят с езика на тялото и с промяна на тона на гласа си.

Три от роботите ще се занимаят с рецепцията на хотела, а след като ви регистрират в хотела, друг робот ще се справя с багажа. Тези два типа роботи ще са допълнени от още няколко портиери и прислуга. Прислугата ще се занимава с ежедневни задачи като правенето на кафе, чистене и доставяне на пране. Хотелът ще разполага и с други високотехнологични екстри като лицево разпознаване вместо ключ или карта за хотелската ви стая. Гостите на хотела могат да правят различни заявки чрез компютър с тъч скрийн в стаята си.

Хотелът ще е част от тематичен парк, който се казва Huis Ten Bosch и се намира в Нагасаки. Изглежда като холандски град от 17-и век. Като начало хотелът ще бъде обслужван наполовина от хора, но за бъдеще се планира 90% от дейностите в хотела да са роботизирани. Благодарение на тези роботи, цените на стаите ще са доста ниски. Ще бъдат използвани много соларни панели и LED осветителни системи. Предполагаме, че хотелът ще е доста популярен. Системата за резервация се базира на наддаване, като стартовата цена на една стая е 60 долара. Въпреки всичко, горната граница е доста по-надолу като сума от цената на стаите в другите хотели.

Ако хотелът е успешен, собствениците планират да отворят още един на същото място през 2016 година, а след това може да се отворят още 1000 по целия свят.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *