• Помело

Що е то помело?

Помело

Помело – един уникален плод

Помело е екзотичен и рядко срещан плод, който спада към цитрусите и впечатлява както със своите размери, така и с полезните си качества. Този плод е много по-полезен от грейпфрутът, като съдържа макро и микроелементи, както и множество витамини.

Интересното е, че в 100 грама помело има 90 мл. вода, но останалата част от този плод съдържа калий, калций, фосфор, желязо, натрий, витамини С, В1, В2 и В5, бета-каротин, фолиева киселина и най-важното 0% мазнини и калории. Именно тези качества на цитруса го правят толкова полезен, като е препоръчителен и за диети, тъй като всичко в него е полезно и няма нищо вредно.

Китайците и малайците дори приготвят лекарства от помело, като изполват всичко от този плод – семки, кори, цвета, а и сушено помело. Лечебните свойства на помелото са доста, като плодът се изпозва за стомашни болки, отоци, гадене, махморлук, кашлица и други.

Цитросът също така е препоръчителен за хора, които страдат от хипертония, като помага за сърдечната дейност, бори се с астмата, повишава тонуса и придава усещане за чудесно настроение.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *