• Цигари

Цигарите-убиецът на здравето!

ЦигариЦигарите не са направени само от сухи листа и хартия.Те съдържат близо 600 вида вещества за вкус,аромат и такива,които предизвикват пристрастяване.Цигарите съдържат наркотик,който стимулира мозъка.При редовните пушачи никотинът попада в кръвта и по този начин се създава зависимост. Химичните вещества съдържащи се в тютюна увреждат лигавицата на кръвоносните съдове и влияят на нивото на липидите в кръвта.Това увеличава риска от втвърдяване на артериите,а това е основната причина за сърдечно-съдовите заболявания,инсулти,аневризми и периферна съдова болест.Тютюнопушенето вреди на следните системи в организма:

Нервна система :Никотинът създава силна психическа зависимост и уврежда мозъка по два начина:пряко токсично действие върху нервната клетка и спазъм на кръвоносните съдове,което намалява кръвоснабдяването в мозъка.

Сърдечно-съдова система: 25% от заболяванията на тази система са свързани с тютюнопушенето.Цигарите ускоряват сърдечната дейност с около 20 удара в минута.Учестяването на сърдечната дейност и свиването на кръвоносните съдове води до повишаване на кръвното налягане с 20 до 40%.Употребата на цигари ускорява образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове,което води до исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест.

Дихателна система: Тя е най-силно засегната от тютюнопушенето.Цигареният дим дразни дихателните пътища и предизвиква задух и кашлица.При пушачите по-често се срещат болести като бронхиална астма,белодробния карцином и дори белодробна туберколоза.

Храносмилателна система: Цигареният дим засяга лигавицата на устните,езика гласните струни.Зъбите на пушачите се развалят много по-лесно.Тютюнопушенето може да предизвика гастрит,язва и рак на стомаха.

Полова система:Мъжете-пушачи страдат много по-често от импотентност и намалена оплодителна способност.При жените-пушачки са по-чести менструалните смущения,безплодие,аборт и преждевременно раждане.

Ендокринна система: Тютюневият дим въздейства върху жлезите с вътрешна секреция.Тези жлези са биоактивни вещества,които играят важна роля във функциите на различните органи и системи.Жлезите с вътрешна секреция влияят върху общото развитие на организма.Под действието на никотина надбъбречните жлези отделят много повече адреналин,което води до повишаване на кръвното налягане,учестяване на сърдечната дейност,увеличаване на кръвната захар и отделянето на калций от костите.

Опорно-двигателен апарат: Вероятността от заболяването остеопороза при пушачите е по-голяма.Никотинът подтиска функцията на остеобластите (клетките изграждащи костното вещество в организма) и ускорява извличането на калций от костите.

Влиянието на тютюнопушенето върху кожата: Кожата се състарява по-бързо,става безжизнена,сивкава и отпусната.Около устните се образуват бръчки и пушачът добива по-старчески вид.

Ракови заболявания: При пушачите раковите заболявания се срещат много по-често,отколкото при непушачите.Раковите заболявания се развиват след многогодишно пушене,като най-застрашени са органите с постоянен контакт с тютюневия дим.Това са:бял дроб,бронхи,трахея,устна кухина,хранопровод,стомах,дванадесетопръстник.С пушенето се свързват и раковите заболявания на:панкреаса,бъбреците,жлъчния мехур,пикочния мехур,гърдата и др.Рискът за появата на раково заболяване се определя от възрастта на пропушване,продължителност на пушене,брой на цигарите,съдържания на никотин и катран в употребените цигари,дълбочина на всмукване на дима.

Тютюнопушенето влошава диабета: Никотинът води до повишаване на нивата на кръвната глюкоза,а това води до сериозни здравни проблеми.Диабетиците са по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания и пушенето увеличава този риск.Пушачите с диабет се нуждаят от повишаване на дозите или преминаване към инсулиново лечение.

Тези увреждания на органите и системите са най-често срещаните,но не са единствените отражения на тютюнопушенето върху здравето на човека.Пушачите разрушават собственото си здраве и това на хората около тях.Филтрите на цигарите предпазват пушача от някои токсични вещества,но за непушачите няма такъв филтър.Най-страдащи от пасивното пушене са децата.Доказано е, че децата на пушачите боледуват 3 пъти повече от децата на непушачите.Пушенето на родителите много често насърчава децата към вредния навик.В много случаи децата започват да пушат от ранна детска възраст поради лесния достъп до цигари.

Тютюнопушене или здраве?
Направете своя избор!!!

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *