• стрес

Страхът като иновативно оръжие срещу стреса

стрес

Как да се справим със стреса?

Психолози твърдят, че поемането на малки рискове в нашето ежедневие, биха могли да доведат до по-голяма продуктивност на мозъка ни. Това се дължало именно на отделянето на хормона адреналин от клетките на надбъбречната медула.

Ако в ежедневието си поемаме малко рискове, за да си осигурим отделянето на нужното количество адреналин, ще се заредим положително. Това от своя страна не само ще улесни нашата работа, а и ще ни накара да се почувстваме значително по-пълноценни и заредени.

В следващите няколко редове, ще откриете няколко съвети за това как да накарате тялото ви да произведе този хормон в минималните за целта количества.

Направете нещо ново

Доказано е, че енергичните хора се чувстват много по-пълноценни, когато опитват нещо ново. Именно позовавайки се на този факт, ви съветваме всяка седмица, да променяте нещо в своя живот. Помислете кое ново нещо би могло да ви зареди позитивно. Например изберете нов маршрут за пътуване – до вашата служба, любимото ви заведение за хранене или пък фитнес клуба. Готвенето на нови ястия също би могло, както да ви зареди позитивно, така и да накара тялото ви да произведе достатъчно количество адреналин.

Запознайте се с нови хора

Така не само ще увеличите своя кръг от познати, а и ще изпитате вълнение от самата среща. Така че ако сте в сферата на търговията и ви предстои важна среща, не се притеснявайте, защото именно в този момент, вълнението ви ще доведе до по-голямо количество адреналин.

Помагайте на непознати

Статистиката показва, че това да подадеш ръка на непознат и да му помогнеш, освен че носи добро чувство на отговорност, със сигурност след това ще се почувствате много по-пълноценни. Така че не се свенете и помагайте когато видите, че някой има нужда от вашата помощ.

Посещавайте от време на време сами различни мероприятия

Не се притеснявайте от самотата. В рамките на малки количества, тя дори е полезна. Психолозите твърдят, че е полезно от време на време да поемаме малки рискове и да посещаваме любимите ни заведения сами, а защо не някой театър или кино. Изпитването на емоции на вълнение, се дължали именно на възможността да срещнем и да се запознаем с нови хора.

Докоснете се до страховете си

Страхът може да бъде полезен, тъй като той прогонва стресът. В малки количества, той не би могъл да ви навреди. Така, че гледането на някой филм на ужасите или просто докосване до някой ваш страх, може да доведе до по-голяма ефективност във вашата работа.

Излезте пред публика

Ако се притеснявате от публичните прояви, то можете да опитате да произнесете тост пред вашите приятели. Със сигурност този поет риск, ще ви донесе позитивна наслада.

Не се опитвайте да бъдете съвършени

Съвършенството е прекрасен порок, но в рамките на нормалните количества. Стремежът да бъдете съвършени, би могъл да ви донесе разочарования, така че прекаленото вманиачаване, не е добър двигател за вас и със сигурност няма да ви донесе чувството на задоволство.

Изберете занимание, което да ви доставя радост

Именно, за да допринесете за вашата позитивна нагласа, изберете занимание, което да ви доставя радост. Няма значение дали става въпрос за посещение във фитнеса или игра с вашето куче, ако това ви кара да се усмихвате, то е точно за вас.

Отървете се от лошите чувства

Не завиждайте! Завистта отнема важна енергия от организма, натоварва психиката и ви кара да се чувствате по-недоволни от себе си и собствените си резултати. Ако вместо да се предадете в ръцете на негативните емоции, сте благодарни за нещата, които имате и се съсредоточите върху вашите занимания и нещата, които ви правят щастливи, то ще сте в пъти по-продуктивни.

И не забравяйте формулата на успеха, която гласи: „На позитивният човек, се случват само позитивни неща“.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *