• Статуетка

Статуетка в британски музей обръща гръб на посетителите

От няколко години, цяла Великобритания се чуди как е възможно древна статуетка в музея в Манчестър да се движи сама. Да, това не е поредната измама, а напълно реален и много мистериозен случай. Става въпрос за малка 25-сантиметрова египетска статуетка, която е на приблизителна възраст 4 000 години, и която създава истинска паника в музея.

Въпросната статуетка е поставена в бронирана стъклена витрина, но всеки ден тя се обръща сама, без никаква човешка помощ. За тази аномалия за първи път забелязал 29-годишният куратор Неб Сену. Един ден той видял, че статуетката е обърната с гръб към посетителите, но не сметнал това за изненадващо и я обърнал. На следващия ден обаче отново останал изненадан, че статуетката сама е обърнала гръб.

Всички си помислили, че става въпрос за някаква шега, но след като прегледали охранителните камери, от ръководството на музея останали потресени. Никой не е отварял витрината на статуетката и никой не я е местел, но така или иначе тя лека-полека обръщала гръб.

Веднага започнало да се говори, че въпросната миниатюрна статуя е прокълната, а сигурно всички сте чували за проклятието на Тутанкамон. Самата статуетка представлява египетски духовник, който е с туника и перука, а всеки ден този свещеник обръща гръб на посетителите на музея, като се върти по посока на часовниковата стрелка.

Някои обясняват това движение на статуята с вибрациите, които предизвикват посетителите на музея докато разглеждат останалите артефакти, но тази теория не може да бъде достоверна, тъй като преди 20 години положението е било същото, а не се е случвало нищо.

Египетски рисунки

Египетска статуетка всява паника в Англия

Смята се, че причината е древен египетски дух, тъй като още в миналото, когато мумиите са били унищожавани, на тяхно място са се поставяли подобни статуетки, които са изографисани с йероглифи и в които се е вселявал духа на фараона. На въпросната статуетка в британския музей пише „хляб, бира и месо“, което навежда на мисълта, че трябва да се направи някакво жертвоприношение, за да се успокои духа.

Дали това е така обаче, само можем да гадаем, а статуетката продължава да се движи и да бъде много по-атрактивна, от която и да е друга вещ в музея в Манчестър.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *