• Майка и дете

Повече желязо, по-здрави деца!

Здрави деца

бъдете предпазливи с анемията

Храната, която ядат децата като малки е от огромно значение за тяхното развитие. Това сочи и последното проучване на учени от университета в Мичиган, които са установили, че желязото е един от най-ценните витамини, които малчуганите трябва да приемат.

Учените са стигнали до единодушното заключение, че децата, които консумират по-малко желязо в ранна детска възраст изостават значително с растежа, в сравнение със своите връстници, които консумират желязо. Също така, недостига на желязо може да доведе до много сериозни последствия за човешкото тяло и мозък, така че трябва да бъдете много внимателни какво давате на своите деца.

Педиатрите препоръчват да се правят често профилактични прегледи на малчуганите, тъй като много деца страдат от анемия, без дори да го подозират. Сред най-честите симптоми при липсата на този важен витамин са честата умора, липса на апетит, податливост към вирусни инфекции, забавяне на психическото развитие и други подобни.

Липсата на желязо при децата се отразява и на техният коефициент на интелигентност (IQ), като затова, трябва по-често да се обръщате към специалист, който да преглежда дали всичко е наред с вашите рожби. Ако семейството е с нисък социално-икономически статус, то забавянето на развитието на децата, страдащи от анемия е още по-сериозно.

Именно затова, специалистите в бранша алармират да се обърне по-сериозно внимание на хранителния режим при децата, като те трябва да приемат не много голямо количество желязо, но пък да е сравнително често. Друго проучване показва, че децата страдащи от анамия са много по-палави и са склонни да не слушат своите родители. Разбира се, подобни проблеми са нищо, на фона не последствията, до които може да ги доведе липсата на желязо, така че не подценявайте подобни заболявания и вземайте мерки навреме.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *